SPORT10 mrt '16 12:04

Schaatsers Olde Heuvel en Valkenburg stoppen

Auteur: ANP Nieuws

HEERENVEEN (ANP) - In navolging van Stefan Groothuis zetten ook de schaatsers Wouter olde Heuvel en Diane Valkenburg een punt achter hun topsportcarrière.

ANP
ANP

De 29-jarige Olde Heuvel wordt al geruime tijd achtervolgd door blessures en vindt het nu mooi geweest. De ervaren allrounder van Team LottoNL-Jumbo, waarbij Olde Heuvel ploeggenoot is van Sven Kramer, miste een groot deel van dit seizoen door problemen met zijn heup en lies.

Valkenburg (31) sluit komend weekeinde haar loopbaan af tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen. ,,Het is prima zo, ik kan terugkijken op een mooie carrière'', zei de Rotterdamse donderdag. Valkenburg was onderdeel van de Nederlandse achtervolgingsploeg die in 2012 en 2013 de wereldtitel greep, zelf pakte ze een keer zilver op de 1500 meter bij de WK afstanden. In 2013 werd de schaatsster tweede bij de WK allround, achter Ireen Wüst. Valkenburg pakte één keer de Nederlandse titel op de 3000 meter.

,,Ik vind presteren te belangrijk'', verklaarde Valkenburg haar besluit om te stoppen na een jaar waarin ze weinig aansprekende resultaten meer boekte. ,,Ik wil de lat niet lager leggen, daarvoor ben ik te ambitieus. Ik heb er alles aan gedaan en heb een fijn laatste jaar gehad.''

Rode draad

Olde Heuvel grossierde tijdens zijn loopbaan in podiumplaatsen, al ontbreken echt grote titels op zijn erelijst. De Tukker stond doorgaans in de schaduw van Sven Kramer, zijn teamgenoot bij TVM en nu bij LottoNL-Jumbo. In 2010 en 2011 pakte Olde Heuvel de Nederlandse allroundtitel, twee keer was hij onderdeel van de achtervolgingsploeg die goud greep bij de WK afstanden.

Blessures lopen als een rode draad door zijn carrière. Olde Heuvel miste een groot deel van dit seizoen vanwege een bovenbeenkwetsuur. ,,Na alle onderzoeken zijn de specialisten tot de conclusie gekomen dat het nog een lang proces wordt voordat ik weer helemaal fit ben. De afgelopen jaren heb ik zoveel blessureleed gehad, dat het gewoon een keer ophoudt. Mijn lichaam is niet meer klaar voor topsport. Omdat ik al zoveel tegenslagen heb gehad, is dit er nu één te veel. Het is mooi geweest, tijd voor andere dingen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen