SPORT13 mrt '16 14:49

Thomas slaat aanval Contador af

Auteur: ANP Nieuws

NICE (ANP) - Het vergde een uiterste krachtsinspanning maar de beloning was ernaar.

EPA
EPA

Geraint Thomas sprak zondag nadat hij de rittenkoers Parijs-Nice op zijn naam had geschreven van de mooiste overwinning uit zijn loopbaan. Begrijpelijk, de 29-jarige Brit van Team Sky had een aanval van Alberto Contador weerstaan. ,,Van Contador hè'', klonk het vol verbazing. ,,Eén van de beste renners aller tijden.''

Thomas was na een rit over 134 kilometer met start en finish in Nice in een groepje net achter de drie vluchters binnengekomen. De sprint om de dagzege was net daarvoor gewonnen door de Belg Tim Wellens van Lotto-Soudal. Hij hield Contador en de Australiër Richie Porte achter zich. In het eindklassement hield Thomas vier tellen voorsprong over op Contador. Porte, de winnaar van vorig jaar, werd derde. De Nederlandse klassementstroeven Tom Dumoulin en Wilco Kelderman konden zich in de lastige rit over de Côte de Peille en de Col d'Èze net als zaterdag niet in de kop van de wedstrijd handhaven. Beiden kwamen, net als Lieuwe Westra, binnen in een groepje op 1.26 van ritwinnaar Wellens.

Dumoulin, kopman van Giant-Alpecin, bleef de beste Nederlander in het klassement: twaalfde. Kelderman kwam meteen achter de Limburger op plaats dertien uit. ,,Ik ben teleurgesteld dat ik die vijfde plaats niet heb kunnen vasthouden'', treurde Dumoulin. ,,Ik voelde me niet 100 procent, had zeker geen superdag op de fiets.''

Goede benen

Thomas had zaterdag de macht gegrepen in een door de Rus Ilnoer Zakarin gewonnen rit met aankomst bergop in La Madone d'Utelle. Hij nam de leiderstrui over van de Australiër Michael Matthews en verdedigde een dag later een voorsprong van vijftien seconden op Contador. De Spanjaard van Tinkoff viel net als zaterdag een aantal keren aan. Op de Col d'Èze achterhaalde hij in gezelschap van Porte de eerder ontsnapte Wellens. Met de op de streep te verdienen bonificatieseconden kwam het geel binnen bereik, maar Thomas hervond in de achtervolging de goede benen, met dank ook aan zijn Colombiaanse ploeggenoot Sergio Henao.

,,Ik dacht echt dat ik de eindzege kon vergeten halverwege de klim. Het was maar goed dat Sergio bij me was'', keek Thomas terug op de spannende finale.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen