SPORT13 mrt '15 23:11Aangepast op 13 mrt '15 23:26

Schaatser Douwe de Vries verbetert uurrecord

Auteur: ANP Nieuws

CALGARY (ANP) - Schaatser Douwe de Vries heeft vrijdag het werelduurrecord verbeterd.

ANP
ANP

De 32-jarige Fries reed vrijdag op de baan van Calgary het record van Casper Helling uit de boeken. Die kwam in 2007 op de schaatsbaan van Salt Lake City tot een afstand van 41 kilometer en 969,10 meter. De Vries zat zo'n twintig seconden onder het schema van Helling. Uit de eerste berekeningen blijkt dat hij officieus tot een afstand van 42 kilometer en 244,05 meter is gekomen.

De stayer van Team LottoNL-Jumbo debuteerde vorige week in de Canadese schaatstempel op het WK allround. De Vries eindigde na vier afstanden op de Olympic Oval als zesde in het klassement. Hij bleef vervolgens langer in Calgary voor een aanval op het werelduurrecord. In een vrijwel lege schaatshal schaatste De Vries zich vrijdag met een vlak schema de recordboeken in.

De Friese schaatser, ook een erkend marathonrijder, reed lange tijd steeds rondjes van in de 33 seconden. De Vries lag zoals verwacht aanvankelijk achter op het schema van Helling, maar liep dankzij zijn strakke rondetijden (met slechts een enkele 35er) steeds meer in. In het tweede deel van zijn solorace nam De Vries een voorsprong op het schema van Helling, die hij niet meer uit handen gaf. Tijdens zijn laatste rondjes klonk het Friese volkslied door de hal in Calgary, waar steeds meer andere schaatsers zich rond de baan verzamelden om De Vries toe te juichen. Toen de moegestreden Nederlander na een uur het wereldrecord in handen had, schalde de welbekende Queen-klassieker 'We are the champions' door de Olympic Oval.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen