SPORT11 mrt '15 16:15Aangepast op 11 mrt '15 17:04

Matthews ritwinnaar en leider in Parijs-Nice

Auteur: ANP Nieuws

SAINT-POURÇAIN-SUR-SIOULE (ANP) - De Australiër Michael Matthews heeft woensdag de derde etappe van Parijs-Nice gewonnen.

EPA
EPA

De rit ging van Saint-Amand-Montrond naar Saint-Pourçain-sur-Sioule over 179 kilometer. Matthews, die rijdt voor Orica-GreenEdge, versloeg in de massasprint de Italianen Davide Cimolai en Giacomo Nizzolo. De Nederlander Moreno Hofland van LottoNL-Jumbo werd voor de derde keer zevende. Matthews nam dankzij bonificatieseconden ook de leiderstrui over van de Pool Michal Kwiatkowski.

Matthews, die twee jaar voor Rabobank reed, had de afgelopen dagen eerdere pogingen zien mislukken. ,,We hadden een ander plan bedacht. Op drie kilometer voor de streep zouden we ons op kop van het peloton nestelen. Dat lukte, mijn ploeggenoten waren ijzersterk vandaag en ik hoefde het alleen nog maar af te maken'', vertelde de ritwinnaar die aanvankelijk niet eens doorhad dat hij meteen ook de nieuwe leider in de koers was.

De rit kende een lange ontsnapping van de Belg Philippe Gilbert en de Fransen Thomas Voeckler en Florian Vachon. Op 10 kilometer voor de streep was Voeckler de laatste die werd ingerekend. Een drietal onder wie de Belg Jan Bakelants probeerde het daarna nog maar met name de ploegen Orica en Katoesja (Kristoff) stribbelden tegen.

Op de bochtige laatste honderden meters liet Matthews zich niet verrassen. Kristoff werd vierde, de Duitser John Degenkolb van Giant-Alpecin bleef zelfs buiten de top tien. Donderdag is de eerste bergrit met aankomst op de Croix de Chaubouret. Matthews heeft een seconde voorsprong op Kwiatkowski. Tom Dumoulin is op de achtste plaats, op veertien seconden, de best geklasseerde Nederlander.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen