SPORT26 mei '15 17:41

Landa wint etappe, Kruijswijk pakt bergtrui

Auteur: ANP Nieuws

APRICA (ANP) - Mikel Landa heeft dinsdag de koninginnenrit van de Ronde van Italië gewonnen.

ANP
ANP

De Spanjaard van Astana reed tijdens de slotklim 4 kilometer voor het einde weg bij zijn medevluchters Steven Kruijswijk en klassementsleider Alberto Contador. Op 38 seconden werd Kruijswijk tweede. Contador eindigde als derde en vergrootte zijn voorsprong in het algemeen klassement tot 4.02 minuten op de nieuwe nummer twee Landa.

Kruijswijk kwam op 33 kilometer van de meet als eerste over de top van de Mortirolo (eerste categorie) en nam mede daardoor de bergtrui over van Beñat Intxausti. De Nederlander van Lotto NL-Jumbo reed op die klim even op kop, maar werd al snel vergezeld door Contador en Landa. Kruijswijk klimt van de veertiende naar de achtste plaats in het klassement, op 11.40 minuten van Contador.

Fabio Aru werd de grote verliezer in de etappe van 174 kilometer van Pinzolo naar Aprica in de Italiaanse Alpen. De Italiaan finishte als zevende op 2.51 minuten en verspeelde zijn tweede plaats in het algemeen klassement aan zijn Astana-ploeggenoot Landa.

Slotklim

Na de rustdag van maandag kreeg het peloton dinsdag een rit voor de kiezen met vijf beklimmingen en finish bergop. Op de Mortirolo slonk de kopgroep snel en bleef er met Aru, Landa en Kruijswijk drie man over. Contador liep echter gestaag in op zijn uitdagers, met Aru op de tweede en Landa op de vierde plaats in het klassement.

Kruijswijk was inmiddels weggereden, maar werd al snel achterhaald door Contador, die Landa meekreeg in zijn wiel. Aru moest lossen en werd daarna ook ingehaald door Joeri Trofimov, Ryder Hesjedal en Andrey Amador, de nummer drie uit het klassement.

De drie koplopers begonnen 14 kilometer voor de finish aan de slotklim met anderhalve minuut voorsprong op de drie achtervolgers Amador, Trofimov en Hesjedal. Aru, die in de slotfase zijn fiets moest wisselen na een kettingprobleem, zat daar een half minuutje achter. De voorsprong van de koplopers liep in de slotklim nog iets op, terwijl Landa kort voor het einde de beslissende demarrage plaatste.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen