SPORT9 jan '15 19:50

Giri opent tegen Carlsen

Auteur: ANP Nieuws

IJMUIDEN (ANP) - Het internationale schaaktoernooi in Wijk aan Zee opent zaterdag met een toppartij.

ANP
ANP

Nederlands beste schaker Anish Giri neemt het in de eerste ronde op tegen wereldkampioen Magnus Carlsen. De loting bij hoofdsponsor Tata Steel in IJmuiden koppelde vrijdag de 20-jarige Rijswijker aan de 24-jarige grootmeester uit Noorwegen.

Giri, die is opgestoomd naar de zevende plaats op de wereldranglijst, speelt met de witte stukken tegen Carlsen, die vorig jaar de tweekamp om de wereldtitel won van de Indiër Viswanathan Anand. Hoewel Giri nog niet kan tippen aan de staat van dienst van Carlsen, heeft hij in onderlinge duels nog nooit verloren van de Noor.

De tweede Nederlander in de elitegroep, routinier Loek van Wely, schuift in de eerste ronde aan bij Teimoer Radjabov uit Azerbeidzjan. Van Wely heeft vanaf 1992 vrijwel altijd meegespeeld in de A-groep van de grootmeesters.

De Italiaan Fabiano Caruana, nummer twee op de mondiale ranking en daarmee een kandidaat voor de eindzege, treft met zwart de Chinees Liren Ding aan het bord. Titelverdediger Levon Aronian uit Armenië begint zaterdag met zwart tegen de Kroaat Ivan Saric.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen