SPORT21 nov '15 22:21

Berga wint marathon in Thialf

Auteur: ANP Nieuws

HEERENVEEN (ANP) - Ingmar Berga heeft zaterdag in het vernieuwde Thialf de vijfde marathon van de KPN Cup op zijn naam geschreven.

ANP
ANP

De rijder van Royal A-ware/Fonterra was de snelste in de eindsprint van een kopgroep van acht schaatsers, die één ronde voorsprong had op het peloton. Thom van Beek eindigde als tweede en Bart Mol kwam als nummer drie over de streep. In het algemeen klassement nam Berga de leiding over van Evert Hoolwerf.

Bij de vrouwen zegevierde Jade van der Molen na een lange solo. Het was haar eerste zege in dit circuit. Carla Ketellapper kwam als tweede binnen, gevolgd door Kelly Schouten. De afwezige Janneke Ensing bleef leidster in het klassement.

Berga verraste zichzelf met zijn zege in Heerenveen. ,,In het begin van de wedstrijd voelde ik mezelf echt slecht. Ik dacht dat het helemaal niets ging worden'', bekende de 31-jarige schaatser uit Hoogeveen. Door de absentie van Jorrit Bergsma, Arjan Stroetinga en Bob de Vries (allen in Salt Lake City) waren Berga en teamgenoot Simon Schouten op elkaar aangewezen.

Lastig rijden

Dat viel volgens de winnaar niet mee. ,,Met maar twee jongens is het lastig rijden. We zijn gewend in ons team om veel over te nemen. Dat kon nu niet. We moesten dus kiezen voor een tactiek van zuinig rijden. Dat heb ik gedaan en daardoor had ik aan het einde nog genoeg over voor een goede sprint.''

Ook voor Van der Molen kwam haar triomf onverwacht. ,,Ongelooflijk. Ik had echt niet gedacht dat ik al in mijn tweede seizoen een wedstrijd zou kunnen winnen'', gaf de 21-jarige Alkmaarse toe. ,,Ik probeerde het gewoon en had snel een gaatje. Om dan de laatste twee ronden solo te mogen rijden, was geweldig.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen