SPORT22 nov '15 12:23

'TJ Flowers' kan bloemenzaak beginnen

Auteur: ANP Nieuws

SALT LAKE CITY (ANP) - Na zijn fabelachtige wereldrecord op de 10.000 meter werd schaatser Ted-Jan Bloemen, sinds zijn emigratie vorig jaar naar Canada ook wel ´TJ Flowers´ genoemd, overladen met felicitaties, complimenten én uiteraard bloemen.

ANP Archiefbeeld
ANP Archiefbeeld

Hoogtepunt in alle feestvreugde op de Utah Olympic Oval was het moment dat de 29-jarige stuntman traditiegetrouw zijn naambordje met zijn mondiale topprestatie van 12.36,30 mocht ophangen bij de andere wereldrecordhouders. ,,Wat een mooie tijd, ik ben echt supergelukkig'', sprak de Hollandse Canadees glunderend.

Het had niet veel gescheeld of de Nederlands kampioen allround van 2012 was ruim anderhalf jaar geleden gestopt met schaatsen op topniveau. In het olympische seizoen 2013-2014 beleefde hij de ene na de andere teleurstelling, ook door ziekte aan het begin van de winter. Bloemen, die in Nederland van ploeg tot ploeg zwierf, was er wel zo´n beetje klaar mee. Een telefoontje naar Bart Schouten, die als coach voor de Canadese bond werkt, bracht uitkomst. Een paspoort vormde geen enkel probleem, zijn vader is in Canada geboren.

Bloemen ontkende zaterdag in Salt Lake City dat hij uit Nederland was gevlucht voor de sterke concurrentiestrijd. ,,Ik heb me vaak genoeg gekwalificeerd voor de grote toernooien´´, legde de nummer vier van het WK allround van 2010 uit. ,,Maar ik had grote moeite om stabiliteit te vinden. Elk jaar moest ik een nieuwe ploeg zoeken en weer een andere weg inslaan. Dat was echt niet leuk meer, het gaf veel te veel stress. Ik besefte dat het anders moest."

Vertrouwen

Met de Olympic Oval in Calgary als thuisbaan begon Bloemen in zijn tweede vaderland aan zijn tweede schaatsjeugd. Vorige winter debuteerde de langharige stayer nog bescheiden als Canadees, met zesde plaatsen op de 5 en 10 kilometer bij de WK afstanden in Heerenveen. Aan het begin van dit seizoen liet hij zich echter meteen gelden met een persoonlijk record op de 10.000 meter (12.52,68), goud op de ploegachtervolging en brons op de 5000 meter tijdens de eerste wereldbeker vorig weekeinde voor eigen publiek. Een week later haalde hij in Salt Lake City in een historische race zomaar ruim 16 seconden van zijn eigen toptijd af.

,,Ik heb momenteel veel vertrouwen in mijn benen, al deed het wereldrecord wel ontzettend pijn'', bekende Bloemen. In Calgary zat hij op de 5000 meter na een vliegende start ook al even serieus onder het andere wereldrecord van Sven Kramer (6.03,32). ,,Maar ik ging toen te hard van stapel, dus dat telt niet'', zei hij met een glimlach. Er zal van de opgebloeide TJ Flowers echter ongetwijfeld een nieuwe aanval komen.

Gerelateerde artikelen