SPORT23 aug '15 20:16

Hippisch Nederland jaar voor Rio op schema

Auteur: ANP Nieuws

AKEN (ANP) - Een jaar voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro ligt hippisch Nederland op schema.

ANP
ANP

In Aken werd springruiter Jeroen Dubbeldam Europees kampioen en behaalden de spring- en dressuurequipe goud in de landenwedstrijd. Mooier kan bijna niet. ,,Maar vergeet niet dat de verschillen in de top gering zijn'', zei Maarten van der Heijden, technisch directeur van de hippische bond.

Toch is er van een toevalstreffer geen sprake. Van der Heijden wijst graag naar het topsportbeleid, gericht op veterinaire begeleiding, training van ruiters, opleiding van talenten en begeleiding van eigenaren. Ook zijn er nog het Springpaardenfonds Nederland en het Nederlands Olympiade Paard, organisaties die er toe bijdragen dat de toppaarden behouden blijven.

De formaties die er nu staan zijn ongetwijfeld in 2016 nog beschikbaar. Dat is wel eens anders geweest. ,,Dat zorgt voor veel zekerheid'', aldus Van der Heijden. Jeroen Dubbeldams Zenith bijvoorbeeld, voor 75 procent eigendom van het springpaardenfonds, blijft voor Dubbeldam behouden tot en met de Spelen in Rio. Het dier is wereld- én Europees kampioen en vele miljoenen waard. ,,De sport is voor ons belangrijker'', zegt Jacob Melissen, directeur van het fonds.

Successen

In de tien jaar onder bondscoach Rob Ehrens zijn de springruiters continu succesvol. Wereldkampioen in 2006, Europees kampioen in 2007, olympisch zilver in 2012, wereldkampioen in 2014, nu weer de Europese titel in Aken. Bovendien zijn sinds twee jaar Dubbeldam, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Gerco Schröder de 'grote vier'. Ze krijgen richting Rio ongetwijfeld een voorkeursbehandeling.

,,Als het echt moet gebeuren worden wij meestal geselecteerd'', zegt bijvoorbeeld Van der Vleuten. ,,En dan staan we er meestal ook wel.''

Wellicht zijn de dressuurruiters niet de uitgesproken favoriet. Toch was er goud in Aken, na het brons op de WK vorig jaar. ,,Ik blijf volhouden dat we in de breedte de sterkste zijn'', verklaarde bondscoach Wim Ernes. ,,Ook dat biedt heel veel perspectief.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen