SPORT26 nov '15 20:47

Oenema opnieuw getroffen door kanker

Auteur: ANP Nieuws

HEERENVEEN (ANP) - Nederlands schaatskampioene Thijsje Oenema heeft deze week een zeer slecht bericht gekregen.

ANP
ANP

De 27-jarige sprintster van Team Continu is opnieuw getroffen door kanker. Via haar ploeg maakte de Friezin het trieste nieuws donderdagavond in een persverklaring bekend.

,,Deze week kreeg ik, geheel tegen de verwachting in, het verschrikkelijkste nieuws wat ik ooit zou kunnen krijgen. Nieuws dat ervoor zorgt dat mijn leven nooit meer zal zijn zoals het was. Ik heb te horen gekregen dat de cyste op mijn eierstok geen cyste was maar uitgezaaide melanoom kanker.''

Oenema kreeg in het najaar van 2013 te maken met een agressieve vorm van huidkanker. Daarvan herstelde ze volledig. Begin dit jaar veroverde Oenema de Nederlandse titel op de sprintvierkamp.

'Niet te bevatten'

,,Dit nieuws is eigenlijk niet te bevatten'', liet Oenema donderdag weten. ,,Alle doelen, alle dromen en alle plannen zijn ineens weggevaagd. Het enige wat nu is, is het traject ondergaan. Dat traject is woensdag begonnen en gaat nu door met scans, uitslagen, mogelijke behandelingen. In dit traject zal ik alle energie en steun nodig hebben om mijn hoofd omhoog proberen te houden.''

Haar ploeggenoten en de stafleden van Team Continu leven heel erg mee met Oenema. ,,Haar doelen, dromen en plannen zijn weggevaagd maar de onvoorwaardelijke band met haar teamleden niet. We zijn geschokt maar geven alles om haar te steunen in het traject waar ze nu in gaat'', verklaarde de ploegleiding.

Oenema meldde zich begin deze maand af voor de eerste twee wereldbekerwedstrijden in Calgary en Salt Lake City. Ze koos voor een operatie aan haar onderbuik. Daarna werd bij haar opnieuw kanker geconstateerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen