SPORT6 aug '15 19:53

Lochte met nieuwe techniek naar vierde titel

Auteur: ANP Nieuws

KAZAN (ANP) - Op de 200 vrij stelde hij teleur, maar op de 200 wissel lukte het Ryan Lochte wel.

EPA
EPA

De 31-jarige Amerikaan, die in Kazan de afwezigheid van medailleverzamelaar Michael Phelps moet camoufleren, was donderdagavond met 1.55,81 in de finale bijna een seconde sneller dan Thiago Pereira. De Braziliaan keerde na de school- en vlinderslag nog als eerste maar had tijdens het laatste baantje borstcrawl onvoldoende puf over. Lochte trok wel hard door.

,,Ongeacht wat er gebeurt, ik kan het onmiddellijk loslaten en vergeten om daarna door te gaan. Dat is mijn belangrijkste specialiteit'', zei Lochte over de mislukte medaillerace op de 200 vrij nadat hij zich had gekwalificeerd voor de eindstrijd van de kortste wisselslagafstand. ,,Ik heb nog nooit zo soepel 1.57 gezwommen.''

De Amerikaanse routinier heeft onlangs op de vrije slag zijn onderwatertechniek na het keerpunt aangepast. Lochte voert de vlinderbeenslag nu op de rug uit en draait vlak voor hij bovenkomt om. Hij was Pereira meteen kwijt en veroverde voor de vierde keer op rij de WK-titel op dit nummer. Dat kon tot dusver alleen de Australiër Grant Hackett, op de 1500 vrij, zeggen.

China

De eerste Chinese wereldkampioen op de 100 vrij bij de mannen heet Ning Zetao. De 22-jarige zwemmer verraste op het koningsnummer vriend en vijand, wellicht ook zichzelf. Met 47,84 - vijftien jaar geleden het legendarische record waarmee Pieter van den Hoogeband in Sydney de wereld verbaasde - troefde hij de Australiër Cameron McEvoy (47,95) en de Argentijn Federico Grabich (48,12) af.

Het was opnieuw een goed avondje voor China. Fu Yuanhui greep bij de vrouwen het goud op de 50 rug. Met 27,11 benaderde ze bovendien het wereldrecord van haar landgenote Zhao Jing (27,06). Dat stamt uit 2009, toen de speedbadpakken van polyurethaan nog waren toegestaan.

Katie Ledecky veroverde haar vierde titel in Kazan. Ze knalde als de Amerikaanse slotzwemster op de 4x200 vrij na 7.45,37 op de aantikplaat. Federica Pellegrini sleurde het Italiaanse kwartet naar het zilver vóór China. De opmerkelijkste race leverde Sarah Sjöström af. Ze opende namens Zweden in 1.54,31. Met die tijd was ze royaal wereldkampioene geworden. Sjöström vond het individuele nummer niet in haar programma, met onder meer ook de 100 vlinder en 100 vrij, passen. Ledecky (1.55,16) profiteerde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen