SPORT18 aug '15 14:18

Einde carrière voor Totilas

Auteur: ANP Nieuws

BERLIJN (ANP) - Het wereldberoemde paard Totilas neemt niet meer deel aan wedstrijden.

EPA
EPA

Een blessure maakt een einde aan de topsportcarrière van het rijdier, maakte de familie Linsenhoff-Rath volgens de Duitse Ruitersbond in overleg met mede-eigenaar Paul Schockemöhle dinsdag bekend. Mathias Rath reed de laatste jaren op Totilas, waarbij een botontsteking werd vastgesteld in het linkerachterbeen tijdens het EK paardensport in Aken.

Op dat toernooi droeg Totilas vorige week donderdag nog wel bij aan de bronzen medailles in de landenwedstrijd. Het team rond het dier constateerde bij de analyse achteraf echter wat onregelmatigheden en liet hem daarom onderzoeken. Sinds hij voor naar verluidt meer dan 10 miljoen euro in Duitse handen kwam, won Totilas slechts twee teammedailles. Naast het brons van Aken was er zilver (EK 2011) in Rotterdam.

Totilas beleefde gouden jaren 2009 en 2010 aan de hand van Edward Gal. Die leidde het dier naar twee Europese- en drie wereldtitels. De Duitsers hadden bij aankoop de verwachting dat de hengst nog jaren zou domineren, maar aanhoudende blessureperikelen wierpen het paard ver terug en Rath won de afgelopen jaren geen enkele internationale titel meer met Totilas. Het dier werd mede om die reden veel ingezet voor de fokkerij.

Rath zal nu met een ander paard zijn pijlen richten op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen