SPORT27 sep '15 21:33

Wielrenner Sagan wereldkampioen op de weg

Auteur: ANP Nieuws

RICHMOND (ANP) - De Slowaak Peter Sagan is zondag in Richmond wereldkampioen wielrennen op de weg geworden.

EPA
EPA

Sagan soleerde in de slotkilometers van een boeiende koers naar de winst.

Kort achter hem sprintte de Australiër Michael Matthews naar de tweede plaats voor de Litouwer Ramunas Navardauskas. Beste Nederlander was Tom Dumoulin: elfde. Kopman Niki Terpstra deed enkele kilometers voor de finish een poging weg te rijden. De Noord-Hollander werd dertiende.

De Nederlandse ploeg bepaalde een groot deel van de wedstrijd. Achter een vroege vluchtgroep reed Jos van Emden rondenlang op kop. Later namen Robert Gesink, Dylan van Baarle en Bauke Mollema het commando over. Tot een schifting leidde het vooralsnog niet. Ook de Belgen deden hun werk.

Mollema

In de finale reed eerst 'local hero' Taylor Phinney met twee vluchtmakkers voorop. De Belgen (Sep Vanmarcke) en de Nederlanders (Gesink) leidden op de klimmetjes de achtervolging. De Spanjaard Joaquim Rodriguez werd ook onrustig. Nog voor het ingaan van de voorlaatste ronde was het drietal ingerekend.

Een aanval van Mollema leidde op dat moment een interessante ontsnapping in. De Nederlander kreeg onder meer de Belg Tom Boonen en titelverdediger Michal Kwiatkowski mee. De Italianen wisten hun rappe sprinter Elia Viviani voorin. Met nog 25 kilometer groeide de voorsprong naar een halve minuut. De Belgen leken in een zetel te zitten met Boonen voorop en Greg van Avermaet en Philippe Gilbert achter de hand. Maar ook deze ontsnapping werd teniet gedaan.

Een groep van zo'n zeventig renners reed voor de laatste keer naar de drie koersbepalende klimmetjes. De Tsjech Zdenek Stybar was de eerste die het probeerde. Terpstra reed even op kop maar de ultieme aanval kwam van Sagan op ruim 2 kilometer voor de streep. De man die dit jaar met name in de Tour de show stal met een buitengewoon offensieve rijstijl kreeg in Richmond zijn beloning. Op 25-jarige leeftijd werd hij de opvolger van de Pool Kwiatkowski. Sagan mag zijn aanvallen, grappen en grollen volgend jaar in de regenboogtrui uitvoeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen