SPORT3 aug '15 18:50Aangepast op 3 aug '15 20:33

Pelucchi wint dramatische sprint in Polen

Auteur: ANP Nieuws

DABROWA GORNICZA (ANP) - De Italiaanse wielrenner Matteo Pelucchi heeft maandag de tweede etappe in de Ronde van Polen gewonnen.

Archieffoto EPA
Archieffoto EPA

De 26-jarige coureur van IAM Cycling versloeg de Duitse klassementsleider Marcel Kittel op de streep in Dabrowa Gornicza. De massasprint werd ontsierd door een zware valpartij vlak voor de finish, waarbij veel renners tegen het asfalt smakten en daardoor de smalle weg blokkeerden. Slechts negen renners ontsnapten aan de val en konden om de dagzege strijden.

De etappe ging over 146 kilometer, met de start in Czestochowa. Martijn Keizer van LottoNL-Jumbo zat in een kopgroep van vier man, die in de voorlaatste plaatselijke ronde van 10 kilometer werd ingerekend. Op zo'n 300 meter van de finish ging het vreselijk mis voorin het peloton, waar de Australische sprinter Caleb Ewan van Orica-GreenEdge onderuit ging nadat hij in aanraking was gekomen met de voorbij razende Sacha Modolo. Het leidde tot een massale valpartij, met gevallen renners en beschadigde fietsen die de hele weg blokkeerden. Uit de eerste medische berichten blijkt de fysieke schade mee te vallen.

Kittel kon de vallende Ewan, de nummer twee van de eerste etappe, ternauwernood ontwijken. De Duitse sprinter van Giant-Alpecin werd daarna in het sprintje van de negen 'geluksvogels' nog even opgehouden, maar Kittel wist toch nog op te rukken naar de tweede plaats. De winnaar van de openingsrit pakte daardoor bonificatieseconden en behield de gele leiderstrui. De Italiaan Giacomo Nizzolo kwam als derde over de streep.

,,Ik ben heel blij dat ik overeind kon blijven, ik reed over het wiel van Ewan heen'', zei Kittel. ,,Luttele seconden later had ik opnieuw geluk dat ik niet onderuit ging toen Pelucchi mijn stuur raakte en me aan de kant duwde. Helaas kwam de finishlijn daarna net iets te vroeg'', aldus de Duitser, die dinsdag opnieuw kansen ruikt. De topsprinter bewijst in Polen dat hij op de weg terug is, nadat blessureleed en mentale problemen hem dit jaar lang aan de kant hielden. Kittel werd door Giant-Alpecin zelfs uit de Tourselectie gehouden, ondanks acht overwinningen in de vorige twee edities.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen