SPORT23 aug '15 18:34

Jeroen Dubbeldam springt naar goud in Aken

Auteur: ANP Nieuws

AKEN (ANP) - Jeroen Dubbeldam heeft zondag in Aken de Europese titel veroverd.

EPA
EPA

De 42-jarige springruiter uit Weerselo was met SFN Zenith N.O.P. in de Duitse stad met afstand de beste. In vijf loodzware manches maakte hij niet één springfout.

Vrijdag al behaalde Dubbeldam met de Nederlandse equipe de gouden medaille in het landenklassement. Dubbeldam won vorig jaar bij de Wereldruiterspelen in Caen ook al dubbel goud.

Jur Vrieling eindigde met Zirocco Blue op de vijfde plaats. Een springfout op het eerste onderdeel van de laatste dag hield hem van het podium. Maikel van der Vleuten werd met Verdi veertiende. Gerco Schröder had zich niet voor de finale geplaatst. Het zilver was voor de Belg Gregory Wathelet (Conrad de Hus), het brons ging naar de Fransman Simon Delestre (Ryan des Hayettes).

Tijdfoutje

Dubbeldam kon zich in zijn laatste ronde geen springfout veroorloven. Het tijdfoutje dat hij maakte (1 strafpunt) kon nog wel. Vanaf zijn eerste rit, afgelopen woensdag, was hij per manche geklommen in het klassement. Alle favorieten bezweken onder de druk, of waren simpelweg niet goed genoeg. Dubbeldam was dat met de pas elfjarige Zenith wel. Een beetje mazzel had hij ook. Zenith had in de beslissende fase een forse touché op een steilsprong, maar de balk bleef liggen.

Het is zeker dat Dubbeldam ook bij de Olympische Spelen van 2016 bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro over Zenith kan beschikken. De formele eigenaar van het paard, het Springpaardenfonds Nederland (SFN), heeft dat toegezegd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen