SPORT22 nov '15 23:02

Schouten en Stroetinga winnen in Salt Lake

Auteur: ANP Nieuws

SALT LAKE CITY (ANP) - Irene Schouten en Arjan Stroetinga hebben zondag bij de tweede wereldbeker schaatsen in Salt Lake City de massastart op hun naam geschreven.

Archiefbeeld. ANP
Archiefbeeld. ANP

Beide marathonrijders maakten daarmee hun status als wereldkampioen in deze discipline waar.

Schouten profiteerde in de zestiende en laatste ronde onder meer van een valpartij bij haar Zuid-Koreaanse rivale Kim Bo-reum, de winnares van de eerste wedstrijd vorige week in Calgary. De kopvrouw van Team Clafis sprintte daarna overtuigend naar de zege. Het was haar vierde triomf op deze discipline in het wereldbekercircuit. Vorige week moest ze in Calgary genoegen met de tweede plek.

De Canadese Ivanie Blondin eindigde zondag als tweede, gevolgd door de Japanse Misaki Oshigiri als nummer drie. Janneke Ensing belandde op de vierde plek. In het wereldbekerklassement leidt Schouten met 180 punten. De achterstand van nummer twee Blondin bedraagt 30 punten.

Stroetinga, ook van Team Clafis, maakte het voorbereidende werk van ploeggenoot Jorrit Bergsma in de eindfase vakkundig af. De olympisch- en wereldkampioen op de 10.000 meter pakte op de helft van de wedstrijd de koppositie en hield tot aan de laatste ronde het tempo hoog. Stroetinga kon daarna zijn sprintkwaliteiten benutten. Bergsma eindigde als zevende. In het wereldbekerklassement leidt de Belg Bart Swings met 170 punten, gevolgd door Stroetinga (150) en Bergsma (120).

Gerelateerde artikelen