SPORT23 sep '15 22:00

Kirijenka wereldkampioen, Dumoulin vijfde

Auteur: ANP Nieuws

RICHMOND (ANP) - Tom Dumoulin heeft woensdag bij de WK wielrennen in Richmond geen rol van betekenis kunnen spelen in de strijd om de medailles op de individuele tijdrit.

ANP
ANP

De Limburger gold vooraf als een van de favorieten voor de wereldtitel maar werd, gehinderd door een zitvlakblessure, vijfde.

De wereldtitel ging naar de Wit-Rus Vasil Kirijenka. Die liet na 53,5 kilometer een tijd noteren van 1.02.29. Het zilver was voor de Italiaan Adriano Malori. Het verschil bedroeg negen seconden. De Fransman Jérôme Coppel pakte brons. Ook de Duitser Tony Martin ontbrak op het podium. De drievoudig wereldkampioen werd slechts zevende.

Dumoulin kende een andere voorbereiding dan gepland op de wedstrijd die voor hem een van de hoogtepunten van dit wielerjaar moest worden. Zijn eerste doel, het geel pakken in de openingsrit van de Tour de France in Utrecht, mislukte. Erger nog, twee dagen later viel Dumoulin in de derde etappe na een val uit met een schouderbreuk.

Vuelta

De Limburger keerde terug in de Ronde van Spanje met als doel wedstrijdkilometers te maken en een gooi te doen naar de winst in de tijdrit van de Vuelta. Dat laatste lukte en Dumoulin was onverwacht tot in het slotweekeinde in de strijd om de eindzege gewikkeld. Pas in de voorlaatste rit verspeelde hij de leiderstrui aan de Italiaan Fabio Aru. Dumoulin werd zesde in het eindklassement.

Die extra inspanningen en de blessure aan het zitvlak die hem sinds zondag hinderde zullen wellicht een rol hebben gespeeld in Richmond waar Kirijenka op de hoogste trede stond van een verrassend podium. Al was de 34-jarige Wit-Rus drie jaar geleden al derde op het WK van Valkenburg.

Wilco Kelderman reed een tegenvallende tijdrit. De Nederlands kampioen werd 23e.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen