SPORT23 sep '15 06:31

WorldTour-licenties voortaan voor drie jaar

Auteur: ANP Nieuws

RICHMOND (ANP) - Vanaf 2017 gelden licenties voor wielerploegen op het hoogste niveau, de WorldTour, voor drie jaar.

ANP
ANP

Dat is een van de hervormingen die de internationale wielrenunie UCI dinsdag bij de WK wielrennen in Richmond heeft aangekondigd.

De wielerbond onderhandelde twee jaar met alle betrokkenen. De UCI dreigde eerder een systeem in te voeren waarin ploegen kunnen degraderen naar het tweede niveau. Met de zekerheid voor langere termijn hoopt de UCI sponsors en wielerploegen een stabielere basis te bieden. Licenties worden verstrekt op basis van ethische, financiële, sportieve, administratieve en organisatorische gronden.

Om de anti-dopingmaatregelen kracht bij te zetten zullen ploegen zelf nog meer in het werk moeten stellen om ervoor te zorgen dat renners verantwoord begeleid worden. Daarvoor zijn tien regels opgesteld, waarmee al op vrijwillige basis gewerkt wordt.

Ook de ranglijsten in het wielrennen krijgen een andere opzet. Waar nu nog sprake is van een ranking over wedstrijden in de WorldTour vormen straks de resultaten in koersen op elk niveau de basis van de wereldranglijst. De resultaten van de beste acht renners per land bepalen de landenranglijst. Voor de ploegen is er wel een apart WorldTourklassement. Er komen ook aparte klassementen voor de beste klimmer, sprinter, eendaagse renner en klassementsrenner. ,,Het zijn belangrijke veranderingen die het professionele wielrennen naar een hoger plan moeten tillen'', zei UCI-voorzitter Brian Cookson.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen