SPORT29 mrt '15 14:57

Vettel maakte einde aan overmacht Mercedes

Auteur: ANP Nieuws

SEPANG (ANP) - De Grand Prix van Maleisië zorgde zondag voor een aangename verrassing in de Formule 1.

EPA
EPA

Sebastian Vettel doorbrak de hegemonie van Mercedes en won in zijn Ferrari de race op het circuit van Sepang. Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton kon jagen wat hij wilde, hij kreeg de rode bolide niet te pakken en moest genoegen nemen met plaats twee. De Duitser Nico Rosberg finishte op gepaste afstand als derde in zijn Mercedes.

Vettel hield het niet droog na zijn veertigste zege. De Duitser, bezig aan zijn eerste jaar bij Ferrari, bezorgde de beroemde Italiaanse renstal zijn eerste succes sinds mei 2013. ,,Ik ben zo trots, vooral ook op het team. We hebben Mercedes op een duidelijke en eerlijke manier verslagen'', jubelde de viervoudig wereldkampioen op het podium.

,,Ferrari heeft hard gewerkt afgelopen winter en een fantastische auto afgeleverd. Ik ben terug en Ferrari is terug'', aldus de Heppenheimer, die zijn laatste zege boekte in de Grand Prix van Brazilië, toen hij als coureur van Red Bull zijn vierde wereldtitel veiligstelde. ,,Ik wil met Ferrari ook wereldkampioen worden. Dat is de missie.''

Pitstop

Vettel profiteerde in Maleisië optimaal van een pitstop van de beide Mercedessen vroeg in de wedstrijd. Zowel Hamilton, die van poleposition was vertrokken, als Rosberg wisselde van banden tijdens een fase waarin de race eventjes geneutraliseerd was na een uitglijder van de Zweed Marcus Ericsson (Sauber). Vettel daarentegen bleef op de baan en kwam zo vanzelf aan de kop van het veld. Hij bleek vervolgens, waarschijnlijk ook tot zijn eigen verrassing, over zoveel snelheid te beschikken in de Ferrari dat hij de Mercedessen ruim achter zich liet.

Mercedes kon weinig anders dan erkennen dat er een verkeerde strategie was gekozen. ,,Het was voor de race al afgesproken dat we in zo'n geval een pitstop zouden maken, maar we hadden er niet op gerekend dat veel andere auto's op de baan bleven'', zei Rosberg. Hij en Hamilton, vorig jaar samen goed voor zestien zeges in negentien races, vielen terug in het veld en moesten zich in druk verkeer naar voren zien te werken, acties die veel van de banden vergden. Vettel bouwde in die fase een comfortabele voorsprong op.

,,Het was geen beste dag voor Mercedes, maar wel een mooie voor de Formule 1. We nemen ons verlies en moeten vooral kalm blijven'', zei teambaas Toto Wolff.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen