SPORT20 jul '15 17:32Aangepast op 20 jul '15 17:55

Plaza beloont aanvalslust met winst in Gap

Auteur: ANP Nieuws

GAP (ANP) - Rubén Plaza heeft de zestiende etappe gewonnen in de Tour de France.

EPA
EPA

Van een grote kopgroep met 23 renners was de Spaanse renner van Lampre de slimste. Hij sprong op de Col de Manse weg en verdedigde in de afdaling naar Gap zijn voorsprong. De Slowaak Peter Sagan werd opnieuw tweede, de Colombiaan Jarlinson Pantano derde.

In de openingsfase van de etappe, waarin het tempo boven de 50 kilometer in het uur lag, sprongen twee groepen van twaalf renners weg. Pas na 100 kilometer smolten de groepen samen, zonder de Fransman Laurent Didier, die moest lossen. Met 23 renners voorop liet het peloton de teugels vieren, waarna twee cols van tweede categorie in de slotfase bepaalden welke aanvaller won.

Aan de voet van de laatste klim, de Col de Manse, sprong Plaza weg. In de achtervolgende groep keek iedere renner naar Sagan, die al vier keer tweede werd in deze Tour. Plaza had op de top van de berg een voorsprong van een minuut en gaf die niet meer uit handen. Sagan reed een ziedende afdaling, maar werd voor de vijfde keer tweede in de etappe.

Het peloton met daarin klassementsleider Chris Froome en alle Nederlanders reed bij aankomst van Plaza op een achterstand van meer dan een kwartier en was geen moment een bedreiging voor de aanvallers. De klassementsmannen vielen elkaar wel aan op de Col de Manse, met als voornaamste slachtoffer de Fransman Tony Gallopin, die bijna vier minuten verloor. Vincenzo Nibali maakte juist een halve minuut goed op zijn concurrenten. Geraint Thomas, de nummer zes uit het klassement, viel in de afdaling en verloor ongeveer veertig seconden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen