SPORT26 jul '14 19:19

Waterpolosters verliezen EK-finale

Auteur: ANP Nieuws

BOEDAPEST (ANP) - De Nederlandse waterpolosters hebben zaterdag in Boedapest naast de Europese titel gegrepen.

ANP
ANP

De ploeg van bondscoach Arno Havenga moest in de finale diep buigen voor wereldkampioen Spanje: 5-10. Oranje had in de halve finale titelverdediger Italië via strafworpen verslagen.

De waterpolosters hadden in Boedapest tot aan de finale al hun wedstrijden gewonnen, maar moesten zaterdag hun meerdere erkennen in het gelouterde Spanje. Alleen in de eerste periode (3-3) kon Oranje de wereldkampioen bijbenen. Daarna nam Spanje afstand. Het Nederlandse vrouwenteam blijft zodoende op vier Europese titels staan, behaald in 1985, 1987, 1989 en 1993. Oranje verloor in 1999 de EK-finale, in 2010 pakte de ploeg brons.

De ploeg van Havenga begon veelbelovend in het buitenbad van Boedapest. Vivian Sevenich opende na bijna 2,5 minuut spelen de score. Spanje kwam snel weer langszij, maar via Sabrina van der Sloot nam Nederland vervolgens opnieuw de leiding. Van der Sloot tekende aan het einde van het eerste kwart ook voor de 3-3. Daarna stokte de productie van Oranje echter. De Spaanse ploeg liep dankzij twee doelpunten van Anna Espar Llaquet in het tweede kwart uit naar 5-3. In de derde periode bracht Van der Sloot de spanning nog even terug (5-4). Het bleek echter niet meer dan een laatste stuiptrekking.

Spanje leidde na het derde kwart namelijk met 7-5 en besliste de finale in het laatste kwart toen Oranje de ene na de andere straf kreeg. De Zuid-Europese ploeg liep uit naar een comfortabele overwinning: 10-5. Opvallend genoeg betekende dat pas de eerste Europese titel voor de wereldkampioen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen