SPORT14 sep '14 20:48

Contadors teller staat al weer op zes

Auteur: ANP Nieuws

SANTIAGO DE COMPOSTELA (ANP) - Het seizoen leek 2 maanden geleden voorbij voor Alberto Contador.

EPA
EPA

Met een gebroken scheenbeen stapte de Spaanse kopman van Tinkoff-Saxo uit de Tour de France, al twitterend hield hij zijn fans op de hoogte van zijn gemoedstoestand. ,,Adios Vuelta'' klonk het half juli somber. 2 Maanden later werd Contador na een wonderbaarlijk herstel gehuldigd als winnaar van de Ronde van Spanje.

De zege, zijn derde in de Vuelta na 2008 en 2012, kwam Contador meer dan toe. De rittenkoers door zijn vaderland was 3 weken lang een strijd tussen drie Spanjaarden en een Brit waarbij de rolverdeling nog voor de slotweek was bepaald. Contador was simpelweg de beste. Chris Froome, eveneens uitvaller in de Tour, kon hem nooit lossen en moest ook zaterdag in de laatste bergrit weer terrein prijsgeven. Maar de kopman van Sky was dan wel weer duidelijk beter dan Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez, de nummers 3 en 4 van het eindklassement.

De 31-jarige Contador - de beste ronderenner van zijn generatie - werd na zijn vertrek uit de Tour door zijn ploegleiding ervan overtuigd dat er voor hem nog wat te halen was in Spanje. Dat wist de renner zelf natuurlijk ook wel. Ondanks zijn dramatische tweet werd hij enkele weken na zijn Tourongeval in de bergen nabij Lugano, waar hij een huis bezit, al op de fiets gesignaleerd.

Twijfel

Met de nodige twijfel aan de Vuelta begonnen veroverde hij in de tiende etappe de rode leiderstrui. Het was een individuele tijdrit waarin favoriet Nairo Quintana ten val kwam en Froome opmerkelijk veel tijd inleverde. De Colombiaan verdween een dag later na nog een val naar huis. Froome herpakte zich, won de strijd om de tweede plaats van Valverde moeiteloos maar kon Contador ondanks tal van pogingen nooit verontrusten.

,,Ik ben dolgelukkig met opnieuw winst in een grote ronde. Ik heb de twee koninginnenritten gewonnen, wat wil ik nog meer?'' meldde Contador zaterdag na zijn winst op Puerto de Ancaris. ,,De beste heeft gewonnen'', erkende Dave Brailsford, baas van de Sky-ploeg. Zijn Tourzege van 4 jaar geleden moest Contador inleveren vanwege doping, net als zijn winst in de Ronde van Italië in 2011 nadat het CAS hem begin 2012 met terugwerkende kracht schorste. Ook zonder die twee zeges staat de teller in grote rondes al weer op zes. Dat doet geen van de huidige renners hem na.

Gerelateerde artikelen