SPORT18 aug '14 21:42

Zilver met perspectief op de 4x100 meter vrij

Auteur: ANP Nieuws

BERLIJN (ANP) - De Nederlandse zwemsters lijken op weg hun status als uitstekende estafetteploeg te heroveren.

ANP
ANP

Als de 'golden girls' heersten Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Inge Dekker en Marleen Veldhuis jarenlang bij de grote toernooien op de 4x100 meter vrij. Na het afscheid van Veldhuis viel een belangrijke schakel weg en moest Nederland terrein prijsgeven. Na de afmelding van Ranomi Kromowidjojo voor de Europese titelstrijd in Berlijn waren de verwachtingen in Duitsland niet al te hoog. Maar met Esmee Vermeulen en Maud van der Meer slaagde het Oranjekwartet er maandag toch in om, na de diskwalificatie van Denemarken, de zilveren medaille te veroveren.

Vooral het optreden van de 18-jarige Vermeulen biedt perspectief. De goedlachse tiener stond voor het eerst in een finale van een groot toernooi en deed dat naar behoren. Ze moest na afloop nog wel een beetje wennen aan de nieuwe situatie. ,,Ik heb altijd met veel bewondering naar de estafette gekeken en nu hoor ik er gewoon bij. Dat is nog wel een beetje onwerkelijk. Maar het is echt gaaf in mijn eerste finale meteen een medaille te winnen'', sprak de pupil van coach Martin Truijens.

Ze was wel behoorlijk zenuwachtig, maar hield zichzelf dankzij de steun van de ervaren Heemskerk en Dekker onder controle. ,,Ik kan hartstikke veel van ze leren omdat zij al zo vaak deze finales hebben gezwommen. Dankzij hen kon ik toch wel rustig blijven.'' Dat gold ook voor Van der Meer. Ze deed al diverse pogingen om zich in het kwartet voor de finale te zwemmen, maar tot nu toe lukte dat niet.

Geen series

Vanwege het gebrek aan aanmeldingen op de 4x100 meter vrij hoefden de vrouwen in Berlijn geen series te zwemmen. Van der Meer kreeg daardoor ten koste van de teleurgestelde Wendy van der Zanden eindelijk de kans een eindstrijd te zwemmen. ,,Ik wilde dit zo graag en ik heb er zo hard voor gewerkt. Nu betaalt zich dat eindelijk uit'', aldus Van der Meer.

Voor Heemskerk en Dekker was het wel even wennen om in nieuwe samenstelling in actie te komen. Maar de twee waren te spreken over het optreden van de 'nieuwelingen'. ,,Het is mooi dat we met deze ploeg een medaille hebben gewonnen. Als we allemaal wat harder waren gegaan, had er misschien meer ingezeten. Als je gewend bent om goud te winnen, is het niet leuk te verliezen. Maar ze hebben het goed gedaan'', concludeerde Heemskerk.

Dekker was vooral blij met de nieuwe gezichten. ,,Het wordt ook wel eens tijd dat er opvolging komt'', stelde Dekker, die op haar 29e verjaardag ook de finale van de 50 meter vlinderslag haalde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen