SPORT16 mei '14 17:20Aangepast op 16 mei '14 18:11

Slechte start volleyballers

Auteur: ANP Nieuws

PODGORICA (ANP) - De Nederlandse volleyballers zijn de EK-kwalificatie in Montenegro slecht begonnen.

Aanvoerder Jeroen Rauwerdink. ANP
Aanvoerder Jeroen Rauwerdink. ANP

Oranje, met Jeroen Rauwerdink als nieuwe aanvoerder, verloor vrijdagmiddag in Podgorica met 0-3 van Kroatië.

Alleen in de derde set was de ploeg van bondscoach Edwin Benne tot de slotfase gelijkwaardig: 17-25 20-25 23-25. De Kroaten vierden de zege met een rondedansje, de Nederlanders dropen teleurgesteld af. De wedstrijd duurde amper vijf kwartier.

Benne begon met Nimir Abdel-Aziz (spelverdeler), Niels Klapwijk (diagonaalaanvaller), Rauwerdink, Dick Kooy (passers-lopers), Bas van Bemmelen, Thomas Koelewijn (middenblokkeerders) en Gijs Jorna (libero) als basisteam. Yannick van Harskamp, Jelte Maan en Jasper Diefenbach kregen als invallers speeltijd.

Achterstand

Oranje keek in de eerste en tweede set voortdurend tegen een achterstand aan. Een paar keer werd die weggewerkt, maar daar bleef het bij. Vooral de service schoot tekort. In de derde set ging het beter. Oranje kwam met 8-4 voor, gaf die marge weer uit handen (13-16), maar had op 22-22 de kans weer in eigen hand. De ommekeer bleef uit.

Klapwijk was de productiefste speler met 11 punten. Van Bemmelen (8, waaronder 4 blokpunten), Rauwerdink en Koelewijn (7) hadden minder succes. De Kroaten dankten veel aan Igor Omrcen, die vaak (18 keer) raak sloeg, ook serverend.

Roemenië en het gastland zijn de komende dagen de tegenstander. Het tweede deel van het toernooi is volgend weekeinde in Kroatië. De winnaar plaatst zich rechtstreeks voor het EK van 2015 in Italië en Bulgarije. De nummer 2 krijgt volgend jaar mei nog een herkansing.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen