SPORT6 jul '14 17:39Aangepast op 6 jul '14 18:02

Nibali wint tweede etappe en verovert geel

Auteur: ANP Nieuws

SHEFFIELD (ANP) - De Italiaan Vincenzo Nibali heeft zondag de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen.

EPA
EPA

De renner van Astana reed in de slotkilometers weg uit een groep favorieten en kwam alleen aan in Sheffield. Nibali werd meteen ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. Geletruidrager Marcel Kittel van Giant-Shimano kwam op grote achterstand binnen.

Kort achter Nibali sprintte de Belg Greg van Avermaet naar de tweede plaats, net voor de Pool Michal Kwiatkowski. Bauke Mollema kwam als achtste over de finish. In het algemeen klassement heeft Nibali 2 seconden voorsprong op de Slowaak Peter Sagan. Mollema staat zesde.

In de lastige rit door het Engelse graafschap Yorkshire reed lange tijd een kopgroep van zeven man voorop van wie de Fransman Blel Kadri het het langst volhield. Op ruim 30 kilometer voor de streep voerden Tom-Jelte Slagter en de Amerikaan Andrew Talansky op de helling Midhopestones Hill het tempo op waarna de eerste groep brak en er even nog maar 24 renners voorop reden. Slagter moest zijn inspanningen in de finale bekopen en kon zich in het gehergroepeerde peloton niet in de strijd om de ritzege mengen. Dat deden de 'groten' wel: op de slotklim, 5 kilometer voor de streep, nam eerst Alberto Contador en daarna Chris Froome het initiatief. Maar het was Nibali die in de licht dalende kilometers naar de streep in Sheffield verrassend toesloeg en 2 seconden overhield op de streep.

In het geel rijdt de Italiaan maandag van Cambridge naar Londen, een rit met een vlakke finale over 155 kilometer.

Gerelateerde artikelen