SPORT10 feb '14 21:04

De schaatsbaan in Sotsji is weer van Oranje

Auteur: ANP Nieuws

SOTSJI (ANP) - De olympische schaatsbaan in Sotsji is vooralsnog het domein van de Nederlanders.

ANP
ANP

Net als zaterdag bij de 5 kilometer was het podium van de 500 meter maandag volledig oranje gekleurd. Michel Mulder schreef na een zinderende ontknoping historie door als eerste Nederlander goud te winnen op de kortste sprintafstand. De 27-jarige schaatser uit Zwolle bleef Jan Smeekens na twee races 0,012 seconde voor, zijn tweelingbroer Ronald Mulder veroverde de bronzen plak.

Voorlopig hebben de Nederlandse mannen alle medailles in Sotsji binnen gehaald. Sven Kramer (goud), Jan Blokhuijsen (zilver) en Jorrit Bergsma (derde) domineerden zaterdag de 5 kilometer, waarna Ireen Wüst zondag de olympische titel op de 3 kilometer bij de vrouwen pakte. Ook op de derde schaatsdag in de Adler Arena was het Oranje boven. Smeekens zette de toon in het sprintersbal door tijdens de eerste race het baanrecord te verbeteren naar 34,59, met Michel Mulder daar 0,04 achter. In de tweede 500 meter imponeerde Ronald Mulder, de nummer 6 na de eerste race, met een tijd van 34,49. Broer Michel kwam vervolgens tot 34,71, een tijd die later werd gecorrigeerd tot 34,67.

Alles kwam vervolgens aan op de laatste rit van Smeekens. Het leek er in eerste instantie op dat zijn 34,72 genoeg was voor het goud, maar Smeekens zag tot zijn ontzetting dat de 1 op het scorebord binnen een minuut van hem naar Michel Mulder ging. De Zwollenaar kreeg daarmee de primeur op zijn naam door als eerste Nederlander olympisch kampioen 500 meter te worden.

Clean sweep

Dankzij de 'clean sweep' van de schaatsers stond Oranje maandag even aan kop in het medailleklassement, tot Canada laat op de avond goud pakte bij het freestyleskiën. Alex Bilodeau prolongeerde zijn titel op de moguls. Met drie keer goud, drie keer zilver en één keer brons gaan de Canadezen nu aan kop, gevolgd door Nederland (3-2-2) en Noorwegen (2-1-4). Shorttracker Charles Hamelin bezorgde Canada maandag al goud op de 1500 meter.

De Duitse skiester Maria Höfl-Riesch prolongeerde haar olympische titel op de super combinatie, vooral dankzij een sterke slalom. De Amerikaanse Julia Mancuso ging na de afdaling aan kop, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met brons. Op de 12,5 kilometer achtervolging ging het goud naar de Franse biatleet Martin Fourcade, de legendarische Noor Ole Einar Björndalen viel net buiten het podium.

Gerelateerde artikelen