SPORT23 sep '13 12:52Aangepast op 23 sep '13 14:11

Turnsters met bescheiden doelstelling naar WK

Auteur: ANP Nieuws

HEERENVEEN (ANP) - Een plaats in de meerkampfinale en een top 12-notering op een toestel.

ANP
ANP

Dat zijn de bescheiden doelstellingen waarmee de Nederlandse turnsters naar Antwerpen afreizen, waar volgende week maandag de wereldkampioenschappen beginnen. Op de tweede dag opent Sanne Wevers op balk.

Vera van Pol komt op dezelfde dag uit op brug en vloer. Noël van Klaveren en Chantysha Netteb komen een dag later, op woensdag 2 oktober, in actie. Beiden turnen een meerkamp. Bondscoach Gerben Wiersma maakte maandag in Heerenveen, waar de ploeg momenteel traint, de volgorde en doelen bekend. ,,Op een eerste WK in een na-olympisch jaar is het altijd even zoeken waar we internationaal staan'', zei Wiersma.

Wiersma maakte een vergelijking met de wereldtitelstrijd van 4 jaar geleden in Londen, waar Nederland alleen door het uitvallen van een buitenlandse turnster uiteindelijk nog een plaatsje in de meerkampfinale (top 24) bemachtigde. De jaren erna werd plaatsing als team voor de Spelen maar net misgelopen. Of er weer zo'n cyclus aankomt, valt moeilijk te voorspellen. Wiersma: ,,We hebben goede turnsters, de uitdaging ligt in de omvang van de groep.'' In Antwerpen zijn boegbeeld Céline van Gerner, Joy Goedkoop en Wyomi Masela er niet bij wegens blessures. Van Goedkoop is het maar de vraag of ze ooit nog terugkeert. Voor Lisa Top komen de WK in België te vroeg.

Bondscoach

Met name op sprong is Nederland momenteel rijkelijk bedeeld. Van Klaveren pakte eerder dit jaar zilver bij de EK in Moskou, Netteb was al eens jeugdkampioene van Europa. Wevers, terug na lang blessureleed, moet op balk in de buurt van de doelstelling kunnen komen.

Wiersma zal het vanaf de tribune volgen. Nadat een zoektocht naar een buitenlandse coach niet slaagde, werd de trainer van Sportstad Heerenveen toch weer benoemd tot bondscoach. Uit een nog op te richten trainerscollectief moet ondersteuning komen voor zijn werkzaamheden in het nationale trainingscentrum in Heerenveen. Maar net als bij de EK reist Wiersma, de coach van onder anderen Van Gerner, af zonder eigen turnsters.

,,Het was even wennen om na het inturnen niet de zaal in te lopen, maar een plekje op de tribune te zoeken. Voor het overzicht is het wel goed.'' De coaches op de 'werkvloer' zijn Wolther Kooistra (Van Pol, Van Klaveren), Vincent Wevers en Kate Sarisska (Netteb).

Gerelateerde artikelen