SPORT8 sep '13 17:49Aangepast op 9 sep '13 07:57

Worstelen blijft op olympisch programma

Auteur: ANP Nieuws

Worstelen blijft voorlopig op het olympisch programma.

Dat is zondag besloten tijdens het congres van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Buenos Aires. De aloude vechtsport kreeg tijdens de stemming de voorkeur boven squash en honkbal/softbal.

Worstelen werd tijdens het IOC-congres gekozen als extra sport voor de Olympische Spelen van 2020 en 2024. Daarmee is de olympische toekomst van deze tak van sport voorlopig verzekerd.

Worstelen kreeg 49 van de 95 uitgebrachte stemmen. Dat was aanzienlijk meer dan honkbal/softbal (24) en squash (22) ontvingen.

Kritiek
Het hoofdbestuur van het IOC kwam in februari van dit jaar met het zwaarwegende advies worstelen vanaf 2020 van het olympisch programma te schrappen. Volgens het uitvoerend comité voldeed de sport niet meer aan de olympische voorwaarden. Worstelen zou onder meer mondiaal te weinig in ontwikkeling zijn, niet genoeg tv-kijkers trekken en amper nog jeugd aantrekken.

Het voorgenomen besluit om worstelen na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 te 'verbannen', leidde internationaal tot de nodige kritiek, vooral in landen waar worstelen nog steeds populair is. Zo leverden verscheidene worstelaars uit protest hun olympische medailles in.

Ook kwam er een sterke lobby op gang voor het worstelen, met de Russische president Vladimir Poetin als meest prominente pleitbezorger.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen