SPORT29 jun '13 19:50

Kittel blijft overeind in chaotische finale

Auteur: ANP Nieuws

BASTIA (ANP) - Zo rustig als het grootste deel van de rit verliep, zo hectisch was zaterdag de slotfase van de eerste touretappe.

ANP
ANP

Eerst was er een op de streep vastgelopen teambus, waardoor de organisatie even overwoog de finish te verplaatsen. In de chaos die daarop volgde waren er tal van valpartijen die favorieten als Mark Cavendish en André Greipel kansloos maakten voor het eerste geel. Dat belandde bij Marcel Kittel, de Duitse sprinter van Argos-Shimano.

Voor het eerst sinds 2007 (Rasmussen-Rabobank) kwam daarmee de leiderstrui in de Tour in het bezit van een Nederlandse ploeg. Bij Argos-Shimano was uiteraard sprake van euforie. ,,Niet normaal, man. Super dit'', riep teambaas Iwan Spekenbrink. Kittel verliet vorig jaar al in de vijfde rit doodziek de Tour en onthoofde daarmee de rond hem gebouwde ploeg. Dit jaar heeft Argos met John Degenkolb zelfs een tweede sterke sprinter mee en was het op dag 1 meteen prijs. Spekenbrink: ,,We hebben een gele trui met Argos-Shimano erop. Dit is een droom.''

Haast vanzelfsprekend kende de rit een lange ontsnapping waarbij Lars Boom namens Belkin betrokken was. Het peloton speelde met de vluchters die dan weer op 3 minuten, dan weer tot op 1 minuut werden genaderd. Eenmaal ingelopen startten de sprintploegen hun werk. Alles liep zoals verwacht tot de teambus van Orica-GreenEdge klem kwam te staan bovenop de finishstreep. Het peloton was tot op minder dan 20 kilometer genaderd.

Chaos

Eerst volgde de mededeling dat er 3 kilometer eerder zou worden gesprint om de eerste gele trui. Toen de bus alsnog kon worden verplaatst werd dat teruggedraaid. De renners waren inmiddels in de laatste 10 kilometer. Mogelijk veroorzaakte de wisselende berichten de chaos die daarna ontstond. Tot drie keer toe gingen renners onderuit. Het kostte in ieder geval Cavendish en Greipel de kans het geel te veroveren, het was voor beiden het hoofddoel van dit seizoen.

Kittel, de enig overgebleven topsprinter, rondde sterk teamwerk bekwaam af. Hij liet de Noor Alexander Kristoff en Danny van Poppel, de pas 19-jarige Nederlander van Vacansoleil-DCM, achter zich. ,,Ik hoop dat ik zo wakker word, dit is een droom, de mooiste dag uit mijn leven'', jubelde de Duitser.

Lof

Veel lof had de 25-jarige sprinter voor zijn ploeggenoten van Argos-Shimano. ,,Na de valpartijen zag ik dat Cavendish en Greipel er niet meer bijzaten. De jongens zijn meteen gaan rijden. Ze hebben geweldig gewerkt en ik ben supertrots op ze.''

Zondag gaat het peloton voor de tweede rit van Bastia naar Ajaccio. Met Kittel in het geel en Van Poppel in het wit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen