SPORT24 okt '13 20:13

Taak Wouda op voorhand ondankbaar

Auteur: ANP Nieuws

EINDHOVEN (ANP) - Marcel Wouda was trots toen hij bijna een jaar geleden met Ranomi Kromowidjojo aan de slag mocht.

ANP
ANP

Werken met een topper als de tweevoudig olympisch kampioene van Londen 2012 kon hem als coach alleen maar beter maken. Maar eigenlijk begon de oud-zwemmer aan een ondankbare taak om de charismatische Jacco Verhaeren op te volgen.

Verhaeren maakte van de Groningse een topzwemster, die haar olympische droom kon verwezelijken. Op de 50 en 100 meter vrije slag kon ze zich met de internationale top meten. Kromowidjojo hield zich echter groot toen Verhaeren na de Spelen in Londen besloot het coachschap niet langer te combineren met de functie als technisch directeur. Wouda leek als protegé van Verhaeren ook de aangewezen persoon hem op te volgen.

Hij twijfelde ook geen moment toen hij werd gevraagd. Volgens Wouda had hij als coach moeten stoppen als hij deze baan niet had geaccepteerd. Hij erkende dat hij een ander persoon is dan Verhaeren, maar hij had er veel vertrouwen in dat hij Kromowidjojo naar een nog hoger niveau kon brengen en de zwemster haar beste race ooit kon laten zwemmen.

Ook Kromowidjojo ging vol goede moed met de ingetogen Wouda aan de slag. Na de Spelen had ze wel even getwijfeld of ze haar loopbaan moest voortzetten, maar na een rustpauze wilde ze alles zetten op Rio 2016. Ze betreurde het vertrek van Verhaeren, maar ze ging er na haar overstap naar Wouda ook van uit dat er niet al te veel zou veranderen. Verhaeren, die in januari hoofdcoach wordt in Australië, bleef ook nadrukkelijk aanwezig op de achtergrond. Kromowidjojo bleef trainen via de schema’s van haar oude coach.

Onder leiding van Wouda leek ze ook goed in haar vel te zitten bij de wereldtitelstrijd in Barcelona. Op de 100 meter vrij werd ze weliswaar verslagen door de Australische Cate Campbell, maar ze had een belangrijk aandeel in de bronzen medaille op de 4x100 vrij. Ze haalde een derde plaats op de 50 meter vlinderslag en bevestigde haar status met een wereldtitel op de 50 vrij. Ook na de WK bleef ze presteren met een wereldrecord op de kortebaan op de 50 meter vrij. De laatste weken was ze succesvol bij de wereldbekerwedstrijden in Dubai en Doha.

Ondanks haar goede prestaties zat Kromowidjojo bij Wouda niet op haar plek. De Groningse is altijd met vertrouwen haar eigen weg gegaan en doet dat nu opnieuw.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen