SPORT7 jul '13 20:23

Murray vervult langgekoesterde Britse wens

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - Eindelijk konden de Britse tennisfans dan juichen voor een Britse winnaar van het mannentoernooi op Wimbledon.

EPA
EPA

Andy Murray vervulde de lang gekoesterde wens door de eerste thuiswinnaar te worden sinds Fred Perry in 1936. De 26-jarige Schot rekende in drie sets af met Novak Djokovic, de nummer 1 van de wereld: 6-4 7-5 6-4.

In de laatste game hield het gehele tennispark zijn adem in, Murray verprutste onder immense druk drie wedstrijdpunten en moest Djokovic nog enkele breakmogelijkheden toestaan. De Serviër stak hem de helpende hand toe, door weer eens een gemakkelijke smash niet af te maken en de Schot zijn vierde kans te gunnen. Murray faalde niet nogmaals, waarop een groots gejuich losbarstte.

Na even op adem te zijn gekomen, stond een stamelende Murray de fans te woord. ,,Iedereen wilde een Britse winnaar zien, ik hoop dat jullie hebben genoten'', aldus de kampioen. Zijn opponent was een sportief verliezer. ,,Ik weet hoeveel dit betekent voor iedereen in het land, dus goed gedaan Andy, je verdient dit echt'', zei Djokovic. ,,Het was een eer om deel uit te mogen maken van deze finale.''

Missers

De aanvoerder van de wereldranglijst was in de finale geen schim van de man die vrijdag in een indrukwekkend gevecht had afgerekend met Juan Martín del Potro. Djokovic maakte beduidend minder punten op zijn eerste service dan de rest van dit toernooi en hielp de als vanouds goed verdedigende Murray met de nodige simpele missers.

Mede door die vele fouten werd het een weinig spectaculaire partij, al zullen de toeschouwers daar maling aan hebben gehad. Zij zagen Murray in de eerste set een break voorsprong weggeven maar konden na nieuw serviceverlies van Djokovic uiteindelijk toch applaudisseren voor de setwinst van hun favoriet.

Vechter

In het tweede bedrijf kwam Murray terug van een 4-1-achterstand om de marge met 7-5 te vergroten naar een voorsprong van 2-0 in sets. In de derde set leek Djokovic zich terug in de partij te vechten, tot Murray net op tijd zijn zenuwen de baas was.

Hij voorkwam daarmee dat Djokovic aan een succesvolle inhaalslag kon beginnen. ,,Ik heb veel tegen Novak gespeeld, hij is een echte vechter, die al zo vaak uit verloren positie is teruggekomen. Ik heb geen idee wat er allemaal gebeurde, ik kan me niets meer herinneren van die laatste game'', aldus Murray die even later de gouden beker toonde aan de enthousiaste fans buiten het stadion.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen