SPORT30 apr '16 17:28Aangepast op 30 apr '16 18:20

Froome wint koninginnenrit Romandië

Auteur: ANP Nieuws

VILLARS-SUR-OLLON (ANP) - Een ontketende Chris Froome heeft zaterdag de koninginnenrit in de Ronde van Romandië gewonnen.

EPA
EPA

De Britse renner reed op de pittige slotklim naar Villars-sur-Ollon weg van zijn medevluchter Tejay van Garderen en kwam solo in de stromende regen over de meet.

Klassementsleider Nairo Quintana behield de leiderstrui. De Colombiaan arriveerde op luttele seconden van Froome als vijfde in gezelschap van de sterk rijdende Bauke Mollema, die zesde werd. Tom Dumoulin finishte kort daarachter als elfde en hield het verlies beperkt. De Limburger handhaafde zijn vijfde positie in de stand.

De zware vierde rit in de Zwitserse wielerronde uit de UCI WorldTour telde vijf bergen, waarvan twee keer de vrij steile Barboleusaz. Froome greep zijn kans in deze rit, omdat hij voor de eindzege al was uitgeschakeld door pech in de tweede etappe. De tweevoudig Tourwinaar trok samen met Van Garderen ten strijde met nog zo'n 40 kilometer voor de boeg.

Solo

Het duo achterhaalde al snel de laatste twee vluchters van de vroege ontsnapping, de Luxemburger Bob Jungels en de Rus Pavel Kotsjetkov. Dat viertal begon aan de tweede en laatste beklimming van de Barboleusaz. Froome voelde zich kennelijk sterk en begon enkele kilometers voor de top aan zijn solo.

In de achtervolgende groep hield Quintana zijn grootste bedreigers goed in het oog. Thibaut Pinot en Ilnoer Zakarin kregen geen kans weg te springen. Mollema reed op karakter mee en probeerde in de slotfase nog weg te komen, maar de Groninger was een podiumplek niet gegund. Dumoulin moest aanvankelijk lossen, maar kon op het minder steile laatste stuk toch nog bijkomen en eindigde op elf seconden.

De Ronde van Romandië eindigt zondag. Quintana heeft negentien tellen voorsprong op Pinot. Dumoulin staat op 57 seconden. Mollema steeg naar de negende plaats op 1.24.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen