SPORT21 jun '13 21:47

Nederland niet opgewassen tegen Australië

Auteur: ANP Nieuws

ROTTERDAM (ANP) - Nederland heeft vrijdag de halve finale van de Hockey World League in Rotterdam verloren van Australië.

ANP
ANP

Na twee keer 35 minuten spelen stond de 4-3-eindstand op het scorebord, in het nadeel van de ploeg van coach Paul van Ass. Nederland is daardoor veroordeeld tot de strijd om de derde plek zondag tegen Nieuw-Zeeland, dat eerder op de dag van België verloor (3-2).

Australië liet het initiatief in de beginfase aan Nederland, maar de ploeg wist daar weinig raad mee. Kansen vielen er nauwelijks te noteren voor de Oranjemannen. Daar stelden de Australiërs enkele gevaarlijkecounterstegenover, maar die werden door de Nederlandse defensie onschadelijk gemaakt.

Na een kwartier spelen kreeg Australië een strafcorner, nadat Jan-Willem Buissant de bal met de voet beroerde. Het was Christopher Ciriello die aan mocht leggen. Dat deed hij met succes; Ciriello pushte de bal hard achter keeper Jaap Stockmann: 1-0. Na iets meer dan 20 minuten versierde Jelle Galema de eerste strafcorner voor Nederland. Jeroen Hertzberger was degene die het buitenkansje mocht verzilveren. Hij faalde niet en bracht de stand met zijn negende treffer van het toernooi in evenwicht.

Voorsprong

Nog geen minuut later had Nederland via Constantijn Jonker op voorsprong moeten komen, maar oog-in-oog met keeper Andrew Charter miste hij. Het bleek een dure misser toen Matt Gohdes met een knappe solo de Australiërs 10 minuten voor het rustsignaal weer op voorsprong bracht (2-1). Dat was tevens de ruststand, met dank aan Stockmann. De doelman hield Australië veelvuldig van een grotere voorsprong af.

Drie minuten na rust bracht Billy Bakker plotseling weer een gelijke stand op het scorebord. De aanvaller stond helemaal vrij in de cirkel en werd op zijn wenken bediend door Rogier Hofman. Bakker's harde backhand was doelman Charter te machtig. Uit een strafcorner kwamen de Australiërs toch weer op voorsprong. Ditmaal wist Kieran Govers de bal achter Stockmann te krijgen: 3-2. In de 56e minuut was het weer raak voor Govers uit een strafcorner: 4-2. De wedstrijd leek daarmee gespeeld, maar via een fraaie variatie uit een strafcorner wist Hofman de 4-3 aan te tekenen.

Met nog ruim 10 minuten op de klok ging Nederland nog op zoek naar de gelijkmaker, maar kansen bleven uit, waardoor Australië zich plaatste voor de finale.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen