SPORT8 mei '16 17:10Aangepast op 8 mei '16 19:29

Kittel wint rit en verovert roze trui

Auteur: ANP Nieuws

ARNHEM (ANP) - Marcel Kittel heeft met twee sprintzeges op rij de macht gegrepen in de Ronde van Italië.

ANP
ANP

Nadat de Duitser van Etixx-QuickStep zaterdag in Nijmegen al indruk had gemaakt met een door niemand te volgen jump, deed hij het zondag in Arnhem nog eens dunnetjes over. Met de in totaal twintig verdiende bonificatieseconden maakte hij de elf tellen die hij verloor aan Tom Dumoulin in de openingstijdrit meer dan goed.

Kittel mag, na een rustdag met verplaatsing naar Italië, dinsdag in Catanzaro van start in de roze leiderstrui. ,,Ik ben supergelukkig'', reageerde de Duitser die vorig jaar nog ploeggenoot was van Dumoulin bij Giant-Alpecin. De Limburger kon leven met het verwachte verlies van de trui. ,,Als dan toch iemand hem moet overnemen, dan maar Marcel.''

Zaterdag in Nijmegen hield Kittel de Fransman Arnaud Démare en de Italiaan Sacha Modolo achter zich. Een dag later hadden ook de Italianen Elia Viviani en Giacomo Nizzolo geen kans tegen de 27-jarige Duitser, die in 2014 al eens twee etappes in de Giro won. Moreno Hofland was beide dagen de beste Nederlander: vierde en zevende. Kittel zal de Giro niet uitrijden omdat het winnen van Touretappes een volgend hoofddoel is.

Tjallingii

Net als zaterdag door de Veluwe en de Betuwe reed er ook zondag vrijwel de hele dag een groep vooruit. Vaste waarden daarin waren Maarten Tjallingii en de Italiaan Giacomo Berlato. In de tweede etappe pakte de Spanjaard Omar Fraile onderweg de meeste bergpunten, maar een dag later slaagde Tjallingii er alsnog in met een venijnig sprintje op de Posbank de blauwe bergtrui te veroveren. Het leidde tot enthousiaste taferelen in Arnhem, de woonplaats van de 38-jarige renner van LottoNL-Jumbo die in juni zijn loopbaan beëindigt.

Behalve de Fransman Jean-Christophe Péraud, die na een val naar het ziekenhuis werd gebracht, was de Sloveen Primoz Roglic een van de pechvogels van de dag. De voormalig schansspringer van Lotto was de rit nog begonnen als nummer twee van het klassement, maar verloor door een val meer dan zeven minuten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen