SPORT9 mei '16 21:21

Wintels: alleenrecht Lotto niet van deze tijd

Auteur: ANP Nieuws

ARNHEM (ANP) - Volgens Marcel Wintels, voorzitter van wielerbond KNWU, is het niet meer van deze tijd dat het fusiebedrijf Lotto/Staatsloterij concurrerende bedrijven uitsluit van sponsoring van een sportbond.

ANP
ANP

Zijn bond heeft het online gokbedrijf Unibet als geldschieter aangetrokken, in afwachting van openstelling van de gokmarkt. In de maandag tijdens de algemene vergadering van NOC*NSF unaniem goedgekeurde Sportagenda 2017+ staat dat een bond geen contract mag afsluiten zonder toestemming van de sportkoepel. Dat deed de KNWU begin dit jaar.

Wintels keurde de Sportagenda goed, maar riep de leden op tot een discussie. ,,We moeten nadenken of exclusiviteit erbij hoort. We praten hier al jaren over dalende inkomsten en zijn niet in staat gebleken die trend te keren. We hebben grote waardering voor De Lotto als sponsor van de sport maar vragen om een heroriëntatie: het speelveld wordt anders. Niemand weet of dit een goede keuze is, dat is zorgwekkend.''

Voormalig staatssecretaris Jack de Vries, voorzitter van de werkgroep Externe Financiering van NOC*NSF, deed een beroep op de solidariteit. ,,Voor kleinere bonden is het een stuk moeilijke een sponsor te vinden.'' Hij adviseert de bonden de 'duurzame' relatie met Lotto/Staatsloterij te koesteren.

Wintels ziet het anders. ,,In de sport houden we van concurrentie, die moet je niet willen weghouden. Als Unibet had gezegd: jullie mogen niet langer de Lotto promoten, hadden we bedankt. Maar het moet volgens mij niet of-of zijn, maar en-en. Met deze exclusiviteit te eisen begeeft NOC*NSF zich op een hellend vlak.''

Gerelateerde artikelen