GEZOND21 mrt '16 15:26

Meldonium nog maanden traceerbaar

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - De afbraakproducten van meldonium zijn nog verscheidene maanden traceerbaar in de urine van de gebruikers.

Maria Sjarapova. EPA
Maria Sjarapova. EPA

Dat heeft fabrikant van het hartmedicijn, dat sinds 1 januari als doping geldt, maandag gezegd. Verscheidene atleten, voornamelijk uit Rusland, zijn sindsdien betrapt op het nu verboden middel, dat ook het uithoudingsvermogen zou verbeteren.

Onder anderen tennisster Maria Sjarapova gaf toe jarenlang meldonium te hebben geslikt op doktersvoorschrift. Een aantal collega's dat bij een dopingtest positief was bevonden, beweerde gestopt te zijn met het middel ruim voordat wereldantidopingbureau WADA het op de lijst met verboden producten zette.

,,Het kan maanden duren voordat ook de laatste sporen uit het lichaam zijn verdwenen'', liet het Letse farmaceutische bedrijf Grindeks in een schriftelijke verklaring aan persbureau Reuters weten. Hoelang precies is afhankelijk van een reeks van factoren zoals de dosering, de duur van de behandeling en de gevoeligheid van de detectiemethode. De 'halfwaardetijd' van meldonium, ook bekend onder de merknaam Mildronate, ligt volgens de producent tussen de vier en zes uur.

Behalve Sjarapova zijn nog tal van sporters voorlopig geschorst wegens gebruik van meldonium, onder wie langebaanschaatser Pavel Koelizjnikov en shorttracker Semen Elistratov. Voor sprintkanon Koelizjnikov zou het zelfs einde carrière kunnen betekenen omdat het zijn tweede overtreding van het dopingreglement is. In 2012 leverde hij een plasje in met de restanten van een stimulerend middel, dat hij binnen had gekregen om een verkoudheid te bestrijden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen