GEZOND23 apr '15 15:01

Ruim 4 procent topsporters aan doping

Auteur: ANP Nieuws

PAPENDAL (ANP) - Van de Nederlandse topsporters die ook die officiële status hebben, zegt iets meer dan 4 procent doelbewust doping te gebruiken om de prestaties te verbeteren.

ANP
ANP

Dat komt uit een onderzoek van de Nederlands Dopingautoriteit, die de sporters heeft ondervraagd. De uitkomst van het onderzoek werd donderdag gepresenteerd op een dopingconferentie op Papendal.

De autoriteit stelde vijftig vragen aan 740 sporters van wie er 291 reageerden. Daarmee is het volgens onderzoeker Olivier de Hon van de Dopingautoriteit betrouwbaar. ,,Alle sporten zijn meegenomen in het onderzoek. Het vaakst is er sprake van manipuleren van bloed, 3,7 procent. Dat is niet zo vreemd, want dat is lastig te vinden bij controles’’, aldus De Hon.

Het onderzoek wijst uit dat sporters die zich eenmaal aan doping wagen, dat ook blijven doen. Het is dus vaak niet eenmalig. ,,Ik kan aan de ene kant zeggen dat 96 procent van de Nederlandse topsporters geen doping gebruikt, maar dat de valsspelers wel hardnekkig zijn.’’

Directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit verwacht dat het gebruik van doping onder topsporters zonder status nog hoger is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen