GEZOND18 sep '15 16:23Aangepast op 18 sep '15 17:05

Nieuwe herniabehandeling voorlopig vergoed

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Er komen twee nieuwe operaties voorwaardelijk in het basispakket.

ANP
ANP

Het gaat om een kijkoperatie (PTED) bij hernia en een transplantatie van eigen vet wanneer wegens borstkanker borstweefsel is weggehaald. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid maakte vrijdag bekend dat de behandelingen in het basispakket komen om te kijken of ze echt een goed resultaat hebben.

Bij de borstoperatie (AFT) worden vetcellen uit het eigen lichaam gebruikt om de borst te reconstrueren. Er zal onderzoek worden gedaan onder 196 vrouwen en daaruit moet blijken of de ingreep bewezen goed is. De voorwaardelijke toelating gaat in op 1 oktober en duurt 4,5 jaar.

Bij de operatie tegen een hernia wordt via een kleine opening in het lichaam een endoscoop ingebracht en wordt de hernia aangepakt. De patiënt hoeft niet onder narcose en krijgt ook geen ruggenprik. De behandeling is voor mensen bij wie de pijn uitstraalt naar bil of been doordat een uitstulping van een tussenwervelschijf op zenuwen drukt. Vanaf 1 januari wordt vier jaar onderzoek gedaan, waaraan duizend patiënten meedoen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen