GEZOND11 dec '15 18:00

Nieuwe regels voor euthanasie op baby's

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Er komt een beoordelingscommissie die gaat kijken naar meldingen van late zwangerschapsafbrekingen (na 24 weken) en euthanasie op baby's tot een jaar oud.

ANP
ANP

De oude zorgvuldigheidseisen in deze gevallen zijn onvoldoende duidelijk voor artsen. Zij hebben er weinig vertrouwen in en doen daarom maar weinig melding van dit soort ingrepen.

De nieuwe regels moeten zorgen voor meer duidelijkheid, transparantie en zorgvuldig medisch handelen. De ministerraad stemde vrijdag in met de nieuwe richtlijn van ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

De beoordelingscommissie gaat ook de late medische abortus op een ongeboren kind toetsen van wie de verwachting is dat het na de geboorte niet buiten het moederlichaam kan overleven. Voorheen bekeek een commissie van de beroepsgroep deze zaken. Bij onzorgvuldig handelen wordt dan de Inspectie voor de Volksgezondheid ingelicht.

Late abortus

Bij een melding van een late abortus op een zwaar gehandicapt of ziek ongeboren kind waarbij de kans op overleven beperkt is en medisch ingrijpen veelal geen zin heeft, stuurt de beoordelingscommissie haar oordeel naar het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie. Dat besluit dan over wel of niet onderzoeken en vervolgen van artsen.

De nieuwe regeling treedt op 1 februari in werking.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen