GEZOND6 nov '14 12:42

Meldpunt voor slachtoffers gifverf-affaire

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van Defensie die in aanraking zijn geweest met de kankerverwekkende chroom-6 verf, hebben een schademeldpunt in het leven geroepen.

ANP
ANP

Ze hebben de Stichting Gifverfschadeclaim opgericht om de belangen van het betrokken defensiepersoneel te behartigen.

,,In kwesties zoals deze is het verstandig een collectief te vormen. Hoe groter de groep, hoe duidelijker het signaal naar Defensie" , aldus de stichting donderdag.

Volgens de oprichters staat vast dat Defensie al vanaf de jaren 80 haar medewerkers heeft laten werken met de bewuste camouflageverf die hoge concentraties van het schadelijke chemisch middel chroom-6 bevatte.

Hoorzitting

Inmiddels hebben 900 medewerkers die in aanraking zijn gekomen met chroom-6, zich gemeld bij Defensie. Een kwart heeft gezondheidsklachten die hiermee verband zou houden.

De SP pleitte er deze week voor dat de Tweede Kamer een hoorzitting houdt waarin deskundigen meer kunnen vertellen over het gebruik van de giftige verf door personeel van Defensie. Kamerlid Jasper van Dijk van die oppositiepartij vindt dat minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie veel meer moet doen om een einde te maken aan deze ,,doofpotaffaire''.

De nieuwe stichting is ook niet tevreden over de maatregelen die de minister tot nu toe heeft genomen. De leider van het onderzoek naar de affaire is Freek Groen en dat is juist degene bij Defensie die in de jaren 90 de gezondheidsklachten van het personeel negeerde, aldus de stichting.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen