POLITIEK11 feb '16 18:34

Kamp: asieltoestroom kan groei afremmen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De flinke toestroom van asielzoekers dreigt op termijn een rem te zetten op de economische groei in Nederland.

ANP
ANP

Daarvoor heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) donderdag gewaarschuwd.

Internationale organisaties als OESO en IMF menen dat Europese landen juist economisch kunnen profiteren, omdat de kosten die overheden maken voor de asielopvang voor extra groei zorgen. Ook vluchtelingen zelf zouden kunnen bijdragen, mits zij een kans krijgen op de arbeidsmarkt. Daarbij wordt ook gewezen op de te verwachten krimp van de eigen beroepsbevolking als gevolg van vergrijzing.

Kamp ziet evenwel vooral nadelen, ook gezien het beperkte succes op de arbeidsmarkt van groepen vluchtelingen die eerder al naar Nederland zal in gekomen. ,,Daarvan is een heel groot deel afhankelijk van de bijstand'', zei hij. ,,Dat legt structureel een groot beslag op collectieve middelen. Dat geld kunnen we niet meer investeren in bijvoorbeeld onze infrastructuur.''

Het kabinet is er voorstander van dat vluchtelingen uit Syrië in de regio worden opgevangen. Europa kan die landen daar dan bij ondersteunen. ,,Dat is beter dan dat ze in een hele andere cultuur belanden en langs de zijlijn komen te staan'', aldus Kamp.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen