POLITIEK15 feb '16 17:12

Personenregister kinderopvang vertraagd

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De uitbreiding van een register van personeel in de kinderopvang en van peuterspeelzalen is vertraagd door computerproblemen.

ANP
ANP

Het register, waarbij personeel permanent wordt gescreend, moet de veiligheid van kinderen verbeteren. Het is de bedoeling dat het ook gaat gelden voor stagiairs, uitzendkrachten en vrijwilligers.

De geplande datum van 1 mei is niet meer op verantwoorde wijze haalbaar, meldt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) maandag aan de Tweede Kamer. Hij hoopt in april meer te kunnen zeggen over de duur van de vertraging en mogelijke oplossingen.

Het register screent op relevante strafbare feiten, bijvoorbeeld kindermisbruik. Zo kunnen meteen stappen worden ondernomen. Stagiairs, uitzendkrachten en vrijwilligers moeten nu nog een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) afgeven.

Het kabinet besloot vier jaar geleden tot voortdurende screening na een advies van de commissie-Gunning. Die was ingesteld na de zedenzaak bij kinderdagverblijf Het Hofnarretje in Amsterdam.

Gerelateerde artikelen