POLITIEK20 jan '16 14:05

Ploumen wil noodhulp op de schop

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De noodhulp moet op de schop volgens minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking.

ANP
ANP

Vorig jaar waren 125 miljoen mensen in de wereld aangewezen op noodhulp. Maar de helft van de benodigde hulp is er nooit gekomen. Daarom moet de werkwijze van de donorlanden en hulporganisaties veranderen.

Gebeurt dat niet dan zal het tekort alleen maar groter worden, vreest Ploumen. Volgens haar zijn drastische maatregelen nodig. De urgentie is zo hoog dat ,,we ons geen heilige huisjes meer kunnen permitteren".

In een opinieartikel in Het Parool woensdag schrijft ze dat ontwikkelingsorganisaties die zich richten op langdurige hulp, meer moeten gaan samenwerken met organisaties die noodhulp geven. ,,Want nu de vluchtelingenstromen historische hoogtepunten bereiken, hebben noodhulporganisaties als de UNHCR of het World Food Programme veel te veel op hun bord liggen."

Innovatiekracht

Ook pleit ze opnieuw voor een grote rol voor het bedrijfsleven. ,,Juist bij bedrijven zit immers grote innovatiekracht waar zeker ook noodhulporganisaties van kunnen leren en hun voordeel mee doen."

Volgens haar moeten hulporganisaties ook meer vrijheid krijgen over hoe en waar ze hulp geven. ,,Uitgaan van vertrouwen, pragmatische controle achteraf en dan keihard corrigeren waar het eventueel toch is fout gegaan, lijkt me een betere lijn."

De Tweede Kamer praat volgende week met Ploumen over noodhulp.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen