POLITIEK26 mrt '15 15:18

Klijnsma verruimt overbruggingsregel AOW

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) komt de oppositie in de Tweede Kamer tegemoet in een poging om een ruime meerderheid te krijgen voor haar plan om de AOW-leeftijd sneller te verhogen.

ANP
ANP

Steun van meerdere oppositiepartijen is nodig om het wetsvoorstel uiteindelijk ook door de Eerste Kamer te krijgen.

Klijnsma beloofde donderdag de overbruggingsregeling die hoort bij de snellere verhoging van de AOW-leeftijd te verruimen. Die toezegging was gevraagd door de oppositiepartijen SGP, D66, CDA en GroenLinks. Klijnsma heeft de steun van meerdere van deze partijen nodig om haar voorstel uiteindelijk door de Eerste Kamer te loodsen.

Klijnsma zei dat de regeling wordt opengesteld voor mensen die na 1 januari 2013 met VUT of prepensioen gingen. Ook wordt de regeling verlengd tot 1 januari 2023. De uitbreiding van de regeling kost het kabinet 53 miljoen euro en daar wordt in mei op de begroting van Sociale Zaken een financiële dekking voor gezocht.

Steun

Het lijkt er daarmee op dat Klijnsma genoeg steun krijgt voor haar wetsvoorstel. Behalve de regeringspartijen VVD en PvdA zijn ook meerdere oppositiepartijen nodig om het plan uiteindelijk door de Senaat te loodsen. De bedoeling is dat dat voor het zomerreces gebeurt, zodat de eerste stap met een extra verhoging van een maand op de AOW-leeftijd per 2016 kan ingaan.

SGP, D66, CDA en GroenLinks hebben een snellere verhoging van de AOW-leeftijd in hun eigen verkiezingsprogramma staan, maar wilden met Klijnsma's voorstel alleen instemmen als het kabinet de overgangsregeling verruimt. SP, PVV en ook de 'bevriende' oppositiepartij de ChristenUnie zijn tegen.

In de plannen wordt de AOW-leeftijd versneld verhoogd, naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. In het oorspronkelijke tempo zou de AOW-leeftijd pas in 2023 op 67 uitkomen. Het plan was aangekondigd in het regeerakkoord en moet de schatkist in totaal 3,6 miljard euro opleveren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen