POLITIEK2 okt '15 20:57

'Kabinet laat zzp'ers in onzekerheid'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Het kabinet schuift een oplossing om meer zekerheid te scheppen voor zelfstandigen voor zich uit.

ANP
ANP

Dat stelt vakbond FNV vrijdag in een reactie op het onderzoek naar de positie van de 1 miljoen zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) in Nederland. Ook CNV meent dat het kabinet geen echte knopen doorhakt over de vraagstukken.

Binnen de coalitie was lang geruzied om tot een reactie te komen op het zogeheten IBO-rapport. Uiteindelijk is besloten dat de zelfstandigenaftrek blijft bestaan en dat er geen verplichte verzekeringen komen voor zzp'ers. De VVD is daar tevreden mee, de PvdA noemt het teleurstellend dat het kabinet geen antwoorden heeft op grote vragen rond de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid. Het is geen geheim dat de coalitiepartijen niet op één lijn zitten als het gaat om de positie van zzp'ers.

Volgens de FNV bevat het rapport geen nieuwe conclusies, maar toont het wel opnieuw aan dat de toename van het aantal zzp’ers doorzet. ,,Des te opmerkelijker dat het kabinet de zaak op zijn beloop laat", aldus de bond. Bij CNV spreken ze van een gemiste kans, nu het kabinet geen keuze maakt.

Pensioen

Het IBO-rapport toont volgens de bonden aan dat het met veel partijen goed gaat. Ook toont het rapport dat een deel van de zzp’ers het minder goed doen. Wie in een slechte onderhandelingspositie zit, werkt voor lage tarieven, is in de regel niet verzekerd bij ziekte en arbeidsongeschiktheid en bouwt geen pensioen op.

Mensen willen wel weten waar ze in de komende jaren aan toe zijn, menen de bonden. Ook pleiten CNV en FNV voor de aanpak van schijnzelfstandigheid, waarbij een zzp'er die in feite gewoon een werknemer is onterecht profiteert van de zelfstandigenaftrek. Daarbij onttrekken ook werkgevers zich aan afdracht van werkgeversheffingen, aldus de bonden.

Volgens CNV is er meer capaciteit voor controles en inspecties nodig. Ook moet er een vervolg komen op de Wet Aanpak Schijnconstructies, specifiek gericht op schijnzelfstandigheid. De FNV wil, waar dat zinnig is, cao-afspraken kunnen maken over de inzet van zzp of over minimumtarieven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen