POLITIEK23 sep '15 09:18

'Van der Steur moet met spoed uitleg geven'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Minister Ard van der Steur moet met spoed naar de Tweede Kamer komen om uitleg te geven over berichtgeving in de Volkskrant dat het Openbaar Ministerie zelf zou hebben aangedrongen op krantenfoto's van Volkert van der G.

ANP
ANP

De Kamerleden Louis Bontes (VNL) en Peter Oskam (CDA) zeggen dat woensdag.

Bontes is ,,verbijsterd'' over het verhaal in de Volkskrant. ,,De minister zei gisteren dat het Openbaar Ministerie een dag voor de verschijning van de foto's er even snel over is geïnformeerd. Dat blijkt nu niet zo te zijn. Het blijkt nu dat de overheid samen met Van der G. en diens advocaten de regie heeft gevoerd. Als dat zo is heeft de minister de Kamer feitelijk onjuist en onvolledig geïnformeerd en dat is een politieke doodzonde. Als dit waar is dan moet hij aftreden'', aldus Bontes, die inmiddels een spoeddebat heeft aangevraagd.

Ook Peter Oskam van het CDA wil een spoeddebat. Hij noemt de situatie ,,merkwaardig'' en wil dat Van der Steur nog deze week in een feitenrelaas opheldering verschaft over wie wat wanneer wist.

Bizar

Oskam: ,,Of het Openbaar Ministerie heeft de minister niet goed geïnformeerd, óf de minster heeft het gisteren in het vragenuurtje niet goed verteld. Ik wil weten hoe het OM heeft geopereerd, maar het blijft bizar dat ze vorig jaar toenmalig staatssecretaris Fred Teeven niet over de foto hebben geïnformeerd.'' Oskam kan zich goed voorstellen dat Van der Steur woedend is op het OM. ,,De onderste steen moet nu echt wel boven komen.''

De VVD, die Van der Steur dinsdag in het vragenuurtje in de Kamer als eerste aan de tand voelde over de kwestie, wil het feitenrelaas afwachten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen