Maar hij is niet van plan om de voorbereiding van de wetsvoorstellen die hierop betrekking hebben op te schorten.
Dat liet hij vrijdag weten na een oproep van een groot aantal organisaties, wetenschappers, journalisten en ongeruste burgers. Die willen dat de nieuwe minister eerst een visie op de privacy ontwikkelt en daarna een publiek debat daarover organiseert.
De tegenstanders bekritiseren onder meer de bewaarplicht van telecomgegevens, het voorstel om vast te leggen wie waar rijdt, de massale en ongerichte internettap voor geheime diensten, de hackbevoegdheid van de politie en de wetsvoorstellen over bronbescherming bij vrije nieuwsgaring.
Buitenproportioneel
Het doel daarvan kan dan wel wenselijk zijn maar de maatregelen zijn in hun ogen buitenproportioneel. Bovendien zitten er te veel haken en ogen aan de uitvoering en het toezicht, vinden ze. Ze wijzen erop dat de rechter niet voor niets onlangs de Wet bewaarplicht buiten werking stelde, omdat het te veel mensen raakt.
De minister wijst erop dat criminelen beter opgespoord kunnen worden als dit soort gegevens beschikbaar is. Volgens hem zijn veiligheid en de persoonlijke levenssfeer geen uitersten van elkaar maar gaat het om de balans ertussen.
Onder de ondertekenaars van de open brief zijn Bits of Freedom, Amnesty Nederland, journalistenvakbond NVJ en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.