POLITIEK25 apr '14 05:16Aangepast op 25 apr '14 06:09

Kamer begint hoorzittingen over ICT-projecten

Auteur: ANP Nieuws

Waarom ging en gaat het toch steeds fout bij tal van automatiseringsprojecten van de overheid? En hoe kunnen deze processen voortaan beter verlopen? In die vraag heeft de tijdelijke commissie ICT van de Tweede Kamer zich vastgebeten.

Ton Elias. ANP
Ton Elias. ANP

Vrijdag begint de commissie onder leiding van VVD-Tweede Kamerlid Ton Elias aan de eerste openbare hoorzittingen met deskundigen over dit soort projecten bij de overheid.

De serie is onderdeel van het parlementaire onderzoek waartoe de Tweede Kamer in 2012 besloot. Aanleiding waren de perikelen met onder meer de OV-chipkaart, C2000, de UWV en het Elektronisch Patiënten Dossier. De commissie richt zich op deze kwesties evenals op de projecten: Modernisering Gemeentelijke Basisadministratie, Tunnels A73 en de RDW.

Het parlement was het zat dat complexe ICT-projecten bij de overheid vaak mislukken of veel te duur uitpakken. Ton Elias en zijn collega’s Paul Ulenbelt (SP), Hanke Bruins Slot (CDA), Manon Fokke (PvdA) en Paul van Meenen (D66) proberen daar hun vingers achter te krijgen.

Achter de schermen zijn al externe onderzoeken uitgevoerd, die de commissie bij haar eindrapport in het najaar zal openbaren. De hoorzittingen zijn verspreid over 7 dagen en duren tot 2 juni.

Gerelateerde artikelen