POLITIEK7 okt '15 15:16Aangepast op 7 okt '15 16:44

Rechter beslist wie meteen de cel in moet

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De rechter gaat straks bepalen of iemand die in eerste instantie tot een jaar gevangenisstraf of meer is veroordeeld, ook direct moet worden opgesloten.

ANP
ANP

Zo ja, dan kan de veroordeelde niet vrij rond blijven lopen in afwachting van zijn hoger beroep.

Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Het is een aanpassing van een ouder plan, waarbij de veroordeelde eigenlijk zo'n beetje automatisch achter de tralies zou verdwijnen. Daar was nogal wat kritiek op.

De wens om meer mensen meteen te kunnen opsluiten, ontstond omdat wetsovertreders tegen de tijd van het hoger beroep nog weleens onvindbaar blijken. Dat valt vooral slecht bij slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers, terwijl het ook niet goed is voor het algemene vertrouwen in de rechtsstaat.

De rechter kan straks op eigen initiatief besluiten tot directe opsluiting, maar de officier van justitie kan het hem of haar ook voorstellen. De rechter moet in het vonnis wel uitleggen waarom hij of zij vindt dat de veroordeelde, in afwachting van zijn hoger beroep, direct naar de gevangenis moet. Als het Openbaar Ministerie of de veroordeelde het daar niet mee eens is, kan schorsing van de hechtenis worden aangevraagd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen