
Al deze handtekeningen zijn verzameld en worden dinsdag door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) aan de Eerste Kamer aangeboden.
De studentenvakbond heeft alle hoop op de Eerste Kamer gevestigd. Daar wordt namelijk deze maand gesproken over de invoering van het leenstelsel en er daarna ook over gestemd. In de Tweede Kamer is het wetsvoorstel al aangenomen.
De studenten zijn fel tegen de invoering van het leenstelsel. Ze vrezen onder meer dat minder mensen kunnen studeren als de basisbeurs - nu nog een gift - komend collegejaar wordt vervangen door een lening. November vorig jaar demonstreerden enkele duizenden studenten tegen het plan.
Niet verrast
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs zei vrijdag in een reactie dat ze niet verrast is door het verzet. Ze vindt het weliswaar veel handtekeningen, maar zei ook dat het aantal meevalt als je het afzet tegen de ongeveer 1,1 miljoen studenten in het mbo en hoger onderwijs.
Ze denkt dat veel studenten die tegen het leenstelsel zijn nog niet goed op de hoogte zijn wat de maatregel precies inhoudt. ,,Het is ook niet leuk dat de beurs vervalt, maar er gaat wel meer geld naar het onderwijs om dat te verbeteren.'' Zodra de Senaat het wetsvoorstel heeft aangenomen, wil ze nog meer inzetten op voorlichting en onder anderen de aankomende studenten in het voortgezet onderwijs een brief erover sturen.